rovó Creative Commons License 2005.01.29 0 0 131

Köszönöm a képet!

 

Nagyon izgalmas fordulatot vett az ügy. Ugyanis komolyan kell vennem a tükrözésről felállított elméletedet.

 

Mondhatnám, hogy ez talán nem lenne különösebben érdekes, mert így a rovásírásban megszokott módon, jobbról balra olvasható az általam adott felirat, de akkor nekem kéne megmagyaráznom, miért van tükrözve a két székely "n". Ilyenekkel találkoztunk már (a hegyeket ábrázoló "m" is és "n" is ismert mindkét állásban).

 

Mégis inkább azt hiszem, hogy a kérdést az dönti el, hogy melyik kép az igazi. Jó lenne megtudni, melyik kép van megfordítva. Ugyanis én a tükörképet nem kevésbbé exponált helyről vettem, mint az 1993 óta forgalomban lévő szlovák 10 koronásról.

 

Ezt néhány tízezer, vagy százezer(?) példányban sokszorosították, ezért aligha hihető, hogy az eredetivel való összevetés nélkül, kolosszális sajtóhibaként tették volna ezt.

 

Valami persze sántít (szlovák szemszögből) ebben a numizmatikai esetben, mert szerintem a szlovák bank célja nem egy székely betűs rovásfelirat sokszorosítása volt. A bank honlapja szerint egyébként "vallásos szimbólumok" vannak a kereszten, sem görög, sem székely feliratról nem tudnak.

 

Ügyes munka volt a kép megszerzése, le a kalappal!

 

Azonban az is kiderült, hogy a H alak szabályosan megtalálható.

 

Köszönöm, ismételten!

Előzmény: ftonyo (130)