Mungo Creative Commons License 2005.01.28 0 0 393

"Ezzel a foton-elektron dologgal kapcsolatban mik a tények szerinted?"

 

 

1, A foton impuzust ad át, vagy visz el az atomi rendszerből. (Compton effektus)

 

2, A foton energiájától függően vagy az egész rendszernek ad át impulzust és energiát, vagy csak egyetlen elektronnak, kiszakítva azt az anyagból. (Fotoelektromos effektus.)

 

3, A közutakon viszonylag elfogadható pontossággal működnek a sebességmérő radarok, de a felhőmozgást mérő meteorológiai radarok is. (Doppler effektus.)

 

4, A tőlünk távolodó űrszondák rádióadóinál ugyan csak észlelhető a frekvencia csökkenés (hullámhossz növekedés). (Ugyan csak a Doppler effektus.)

 

5, A fénynyomást kimérték, a hibahatárokon belül egyezik az elméletileg várható értékkel.

 

Igaz, hogy a foton elektron "ütközés"-hez nehéz, vagy nem is lehet szemléletes képet kötni, de ennek inkább az az oka, hogy a fotonok természetét, geometriáját nem ismerjük még eléggé. Ugyan csak nehéz szemléletes képet adni az elektron burokban elhelyezkedő elektronokról. Nehéz képet adni arról is, hogy hogyan zajlik le az ütközés az atom átmérőjénél néhány ezerszer hosszabb hullámhosszú fotonnal.

De ez nem változtat a mérések által alátámasztott tényeken. Az ehhez fűzött elméleti magyarázat amit a rel.elm. alapján tesznek, összhangban van a tapasztalattal.

 

Akkor érdemes és kell keresgélni más magyarázatot, amikor az elméleti elvárásaink nem egyeznek meg a tapasztalati tényekkel.

 

"A tudomány nagy tragédiája:


Egy csodaszép hipotézis megsemmisítése egy csúf tény által.

 

(T. H. Huxley) "

Előzmény: lxrose (387)