kábelbúvár Creative Commons License 2005.01.28 0 0 761

Bírálta a bukaresti kormányt két "kémkedéssel" vádolt újságíró telefonbeszélgetéseinek lehallgatása miatt pénteken a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet, és felszólította Romániát: tartsa tiszteletben az európai normákat és hagyjon fel a titkolózás idejétmúlt szokásával.

 

A romániai hírszerzés (SRI) igazgatója, Radu Timofte egy szerdai interjúban elismerte: lehallgatták két közelebbről nem azonosított román újságíró telefonját, mert gyanúba kerültek, hogy külföldi titkosszolgálatokkal működnek együtt. Az RSF aggodalmát hangoztatta amiatt, hogy a román titkosszolgálatok "váratlanul behatolnak az újságírók munkájába, semmibe véve a hírforrások titkosságát, miközben az országban sajtószabadság van".

 

A legjelentősebb bukaresti sajtóorgánumok vezetőit tömörítő román sajtóklub (CRP) és a külföldi tudósítók romániai egyesületének (FPAR) vezetősége már csütörtökön közös közleményben tiltakozott a két, külföldi médiának dolgozó újságíró telefonbeszélgetéseinek lehallgatása miatt, és Követelték az SRI igazgatójától, hogy hozza nyilvánosságra a két tudósító nevét.

 

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök csütörtökön elítélte és a sajtószabadság megsértésének nevezte az újságírók telefonbeszélgetéseinek lehallgatását.

INDEX