LvT Creative Commons License 2005.01.27 0 0 2035
Kedves suto!

> Az orosházi evangélikus anyakönyvekben 1853-ig kövezkezetesen Kvanka Zsuzsannát írnak, akinek a férjének neve Szabó Sándor, 1853 után pedig következetsen Vanka Zsuzsannát, akinek a férjének neve szintén Szabó Sándor.

Szerinten itt tévesztésből eredő névcsere történt, amelyet az anykönyv fixált. Adott esetben ezt elősegíthette az, hogy ezzel az "entrópia nőtt", vagyis egy ritka névből egy gyakorbb lett. Ugyanilyen átjárás lehetséges más nem összefüggő, de hasonló nevek közt is, mint teszem azt a (Hraskó >) Raskó és a Racskó. De ezek mögött nincs olyan hangtani motiváció pl. hogy a szókezdő msh.-torlódást a magyarok feloldották. (A XIX. sz. közepén a szókezdő kv-ra nem is működött már ilyen szabály a magyarban, vö. régi kotta, újabb kvóta, kvalitás, kvarc stb.)

Egy fenti váltást elősegíthetette pl. az egyházszolga időközbeni cseréje. (Az új farár ragaszkodott a saját elhallásához.)

> El lehet ezt dönteni névtanilag?

Én magam az azonosságot valószínűnek tartom, de erről névtanilag nem dönthetünk, mivel ilyen motiváció nem vethető fel.

Az azonosság szerintem feltételezhető, ill. megpróbálhatod anyakönyvi kutatásokkal kizárni, és ha ez nem sikerül, akkor véleményem szerint az azonosság ténye felhasználható a továbbiakban. Néhány ilyen kizáró feltétel az én amatőr megközelítésemből:
- Polgári anyakönyvek (ekkor már kellettek hogy legyenek az ág. ev. hitkösség matrikáriáival párhuzamosan)
- A 1853 előtti Kvanka Zs. esetleges testvéreinek nyomonkövetése (ott is van Kvanka > Vanka váltás?)
- Az 1853 utáni Vanka Zs. kutatása: köthető-e olyan felmenőkhöz, testvérekhez stb, akik 1853 előtt azonosíthatók (és milyen névvel)?
Előzmény: suto (2029)