komórka Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1270

Ezt találtam:

MELEGSZENDVICS RUKKOLÁVAL ÉS PROVOLONÉVAL HOZZÁVALÓK: 4 kis maréknyi rukkolalevél (kb. 10 deka), 4 teáskanál puha vaj, 8 darab, fél centi vastag kenyérszelet, 15 deka provolone, 8 deka, vékony szeletekre vágott pármai vagy hasonló jellegű sonka

Mielőtt elővarázsolnám a serpenyőmet, előkészülök egy kicsit. A rukkolaleveleket megmosom, és vagy salátacentrifugában, vagy papírtörlőre szétterítve megszárítom. Aztán a kenyérszeleteket megvajazom, de csakis az egyik oldalukon. Utána felszeletelem 8 darabba a provolonét. A sonkával viszont nem csinálok semmit, csak megszámolom, aztán a szeletek számát elosztom 4-gyel. Így majd tudom, hányat pakolhatok be belőlük egy-egy szendvicsbe. Ha ezekkel megvagyok, összeállítom a szendvicseket. 4 kenyérszeletet a vajas oldalukkal lefelé vágódeszkára teszek, és száraz oldalukra igazságos elosztásban először ráfektetek 2-2 sajtlapot. Aztán ezekre arányosan rásimogatom a rájuk jutó sonkaszelet-mennyiséget, majd mindegyikre rányomkodok egyenletes vastagságban 1-1 maréknyi rukkolevelet. A megpakolt kenyerekre végül ráborítok egy-egy másik kenyérszeletet, de fontos, hogy a vajas oldaluk „kifelé” nézzen, mert így majd a serpenyőben megolvad a vaj, és ebben sülhetnek meg a szendvicsek. Miután megtöltöttem a kenyereket, a száraz és teljesen üres serpenyőt közepesen erős tűzön jól felforrósítom. (A vastagfalú edényt legalább 1 percig rajtatartom a tüzön, hogy tényleg forró legyen.) Aztán beleteszek annyi vajazott szendvicset, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér, és kb. 2 percen át így sütöm őket. Utána vagy húsfogóval, vagy két szűrőlapát segítségével megfordítom az egyik oldalukon már aranybarna melegszendvicseket. 1 perc után a színtelenül sápadt oldaluk is megpirul, de a ropogósság kedvéért közben egy merőkanállal vagy bármivel – csak az a lényeg, hogy súlya legyen - kicsit odanyomkodom őket a serpenyő aljához. A melegszendvicseket azonnal és félbevágva tálalom, mert így nemcsak a bennük rejlő rukkolalevelek és sonkafodrok, de az ingerlően olvadozó sajtszeletek is jól látszódhatnak. Micsoda trikolór! 2 adag lesz belőle.

Előzmény: mannamari (1269)