Klaus Matefi Creative Commons License 2005.01.25 0 0 6
http://www.sda.hu/egwhite/honlap/pk/4.htm
Végül elkészült a templom, amelyet Dávid király tervezett és fia, Salamon épített. Salamon "...sikeresen elkészítette mindazt, amit elkészíttetni szándékozott" (2Krón 7:11). Ahhoz, hogy a Mórija hegyének magaslatait bekoronázó palota valóban "nem ember", "hanem az Úristen" lakóhelye legyen - amire Dávid olyan nagyon vágyott -, hátra volt még a Jahve és az istentiszteletek számára történő ünnepélyes felszentelése (1Krón 29:1).
Azt a helyet, ahol a templom épült, hosszú időn át megszentelt helynek tartották. Itt mutatta meg Ábrahám, a hívők atyja, hogy kész Jahve parancsának engedelmeskedve egyetlen fiát feláldozni. Itt újította meg Isten Ábrahámmal kötött szövetségét, amelyben áldást ígért.
A felavatásra a legkedvezőbb időpontot - a hetedik hónapot - választották, amikor a nép az ország minden részéből Jeruzsálembe gyülekezett a sátoros ünnepre. Ez az ünnep az örvendezés alkalma volt. Az aratási munkák véget értek, és az újesztendő munkáit még nem kezdték meg.

2Krón.3.
1,Elkezdé építtetni Salamon az Úr házát Jeruzsálemben a Mórija hegyén, mely Dávidnak, az õ atyjának megmutattatott, azon a helyen, melyet készített vala Dávid a Jebuzeus Ornán szérûjén.
2,Elkezdé pedig az építést a második hónap második napján, királyságának negyedik esztendejében.
2Krón.5.
1,És elvégezteték az egész mû, a melyet Salamon király csinála az Úr házához. És bevivé Salamon Dávidtól, az õ atyjától, Istennek szenteltetett jószágot, az ezüstöt, aranyat és az összes edényeket, és helyhezteté azokat az Isten házának kincsei közé.
2,Akkor Salamon összegyûjté az Izráel véneit és a nemzetségek összes fejedelmeit és az Izráel háznépének fejedelmeit Jeruzsálembe, hogy felvigyék az Úr szövetségének ládáját a Dávid városából, a mely a Sion.
3,És felgyûlének Izráelnek minden férfiai a királyhoz, a hetedik hónak ünnepén.