ansz Creative Commons License 2005.01.23 0 0 480

"Elsőnek itt van Luther 95 tételéből egy-két / kicsit aktualizált / pont:

 

24. Természetesen az emberek legnagyobb részét becsapják, amikor nagy hanggal, minden megkülönböztetés nélkül ígérik meg nekik a bűnhődés feloldását.

 

25. Amilyen hatalma van a HIT-nek a purgatórium felett, ugyanolyan hatalma van bármely püspöknek vagy lelkésznek a maga püspökségében, illetve gyülekezetében.

 

26. Nagyon jól teszi a NS, hogy a ( jelen lévő) lelkeknek nem a saját hatalmával ad elengedést, (amivel (ott) nem rendelkezik), hanem közbenjáró könyörgés által.

 

27. Emberi balgaságot hirdetnek, amikor azt mondják, hogy mihelyt a ládába dobott pénz megcsörren, a lélek azonnal a mennybe száll.

 

28. Csak annyi bizonyos, hogy a ládában megcsörrenő pénz által nagyra nőhet a haszonlesés és a kapzsiság. Az egyház közbenjáró szolgálatának eredményessége azonban egyedül Isten jótetszésétől függ.

 

Luther egojára pedig rendelkezünk jó példával:

“Mondjátok meg nekem, hogy miért kell akkora felhajtást tenni a pápistáknak amiatt, hogy az egyedül szó nem található meg Pál írásában. ... Mondjatok csak annyit neki [a pápának], hogy: ‘Dr. Luther Mártonéban bezzeg megtalálható’.... Így marad, és elrendelem, hogy benne maradjon, mert akaratom elég ok arra, hogy így legyen. Nagyon jól tudom azt, hogy az egyedül szó nincs benne sem a görög, sem a latin szövegekben” (J. Stoddard, Rebuilding a Lost Faith, 1992, 101-102. old. kiemelés hozzáadva).

 

Ez a példa erõsen bizonyítja, hogy Luther mennyire súlyos mértékûnek vélte a saját véleményét a Biblia értelmezésével kapcsolatban. Annyira meg volt gyõzõdve önmaga igazáról, hogy gyakran elõbbre helyezte azt a Biblia kijelentéseinél,

 

Bár nem kelek a kat. védelmére, miből gondolod, hogy a protenstantizmus az jobb, vagy a HIT?

 

Egykutya. Tudod, mikor ugat....

 

 

 

 

Előzmény: birs (467)