Klaus Matefi Creative Commons License 2005.01.22 0 0 4
http://www.zsido.com/purim/lau_adar.htm
ÁDÁR HÓNAP
Írta: Israel Méir Lau, Izrael országos fõrabbija
Emlékezz! - szombatja
A Purim elotti szombatot az "Emlékezz!" szidrá szombatjának nevezik. Most is két Tóratekercset vesznek elo; a Máftirnak olvasnak a másodikból: Emlékezz rá, mit muvelt veled Ámálék [népe] az úton [vándoroltadban], mikor kivonultál Egyiptomból... (5Mózes 25:17.). Tórai parancs alapján olvassuk fel ezt. A Háftárá Smuél Elso Könyvébol van, 15:10.: "Így szólt az Örökkévaló: megbántam, hogy Sault királlyá tettem..." Ez a párásá, szövegegység, Saul királynak az ámálekiták ellen viselt háborújáról és Ágág nevu királyuk bukásáról szól: Smuél (Sámuel) próféta kivégezte.
Azért olvassuk ezt, mert Bölcseink szerint az emlékezésnek meg kell eloznie a tettet. Hámán, aki Eszter és Mordecháj napjaiban utolsó szálig ki akarta irtani a zsidó népet, Ágág ámálekita király egyenes utóda volt. Meg van írva, Tórai parancs: Az emlékét is el akarom törölni Ámáléknak az ég alól (2Mózes 17:4. Hámánnak és tíz fiának felakasztása a parancs végrehajtása volt. Ezért tehát eloször olvassuk az Ámálék viselt dolgaira való "emlékezést", és aztán következik Purim, Ámálék emlékének eltörlése.

A "Vörös tehén" szombatja
Ezen a szombaton, ha Újholdnapra esik, megáldjuk a hónapot, niszánt. Ha csak a következo héten lesz Ros Chodes, akkor a Vörös tehén szidrája a sábát mevárchin elotti szombatra esik. Két Tóratekercset veszünk elo, az elsobol a hetiszakaszt olvassuk fel, a másodikból a Chukát párását (3Mózes 19.): "Ez a Tóra parancsa..." addig, hogy "... és aki hozzáér, estig tisztátlan". Van olyan nézet, hogy ennek a párásának, szövegrésznek a felolvasása is tórai parancs (tehát nem csak rabbinikus rendelet).
A Háftárá Jechezkél (Ezékiel) könyve 36. fejezetébol való; Izrael népe jövobeli megtisztulásáról szól.
Mirol szól a Vörös tehén párásája?

A különbözo - nem higiéniai értelmu - tisztátlanságok egyike a halottól eredo tisztátlanság. Ettol Vörös tehén hamvával lehet megtisztulni: a tisztátlan emberre fröcskölték "az Élet vizével" vagy "élo vízzel" - forrásvízzel - együtt.
A Vörös tehén törvénye úgynevezett "Írás rendelete" vagy "királyi végzés": el kell fogadnunk, még ha értelme felfoghatatlan is számunkra. Azt mondja a Jóteremto: Így rendeltem el, nem teheted megfontolás tárgyává.
Miért éppen tehén? Miért éppen veres tehén? Miért csak olyan lehet, amelynek nyakát még sohasem nyomta iga? Miért kell elégetni, miért a hamva tisztítja meg a tisztátlant? Ezekre a kérdésekre nincs válasz. Erre mondja az Írás: A titokban tartott dolgok az Örökkévalóé, Istenünké, ám a kinyilatkoztatottak mindörökre a mieink és fiainké, hogy végrehajtsuk e Tórának (tanításnak) minden szavát.
Van olyan vélemény, hogy a Vörös tehén engesztelés a "borjú" (aranyborjú) vétkéért: Jöj,jön az anyja és tisztítsa le a fia ürülékét. De ez után a magyarázat után is maradnak kérdojelek. Például miért kell a tehénnek éppen veresnek lennie?
Miért épp ádár hó utolsó szombatján kell olvasni ezt a szidrát?
Ekkor kezdodik a Peszáchra való felkészülés harminc napja. A felkészülés a mindenfajta tisztátlanságtól való megszabadulást is magában foglalja, mert csak megtisztulva érdemes rá a nép, hogy felmenjen Jeruzsálembe, és bemutassa a peszáchi áldozatot, ezt a minden zsidóra kötelezo pozitív, "tedd"-micvát.
Aki halottól származó tisztátlanságot kapott, nem mutathatja be a peszáchi áldozatot, nem ehet a bárányból. (Egy "olajbogyónyit" kb. 2.5 dekányit - vagy annál többet nem ehet; a micváknak általában "mértékük" van, mennyiségekkel, idotartammal stb. van körülhatárolva érvényességük vagy végrehajtásuk módja.) A peszáchra való felkészülés részét képezte a "veres tehén"-szakaszban szereplo tisztátalansági-tisztasági törvények oktatása is. Az emberek hallották e Tóra-szakasz felolvasását, és tudták, mitol és hogyan kell megtisztulniuk, hogy teljesíthessék a peszáchi áldozat micváját.

Háchodes párásá szombatja
Ez a szombat vagy niszán hó Újhold-napja, ha szombatra esik, vagy pedig az elotte levo szombat. Ha az elotte levo, akkor áldjuk meg a hónapot.
Ha niszán hó Újhold-napja szombatra esik, három Tóratekercset vesznek elo. Minden úgy folyik, mint ádár hó Újhold-napján: az elso tekercsbol hat felhívottnak olvassuk a heti szidrát, a hetediknek a napi, a szombati és az Újhold-napi áldozatok eloírásait (3Mózes 28:1-15.), a harmadik tekercsbol pedig a máftirnak a háchodes párását.