Klaus Matefi Creative Commons License 2005.01.22 0 0 3
http://www.zsido.com/purim/igyal.htm
Igyál - A sárga földig
Megjelent: Gut Sábesz, 2. évfolyam 21. szám

"Mindenki annyit köteles inni Purimkor, hogy már ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között." (Talmud, Megilá 7b.)

Bölcseink mondották: "Ádár havának elérkeztével fokozni kell az örömöket" (Talmud, Táánit 29a.). Ennek szellemében vannak olyan közösségek, ahol Ádár havában gyakran táncos mulatságokat szerveznek. Igazi öröm pedig nincs bor nélkül, mint a Zsoltárok költoje mondja (104:15.): "a bor megörvendezteti az ember szívét". Ez így van Ádárban, és még inkább Purim idején.
Négy micva kapcsolódik Purimhoz: végighallgatni az egész Megilát Eszter (Eszter könyve) felolvasását este és reggel; süteménybol vagy más ételbol-italból álló ajándékokat (misloách mánot) küldeni barátainknak; nagylelkuen adakozni a szegényeknek (mátánot láevjonim); és végül részt venni a purimi díszvacsorán, ahogy azt Mordecháj eloírta a csoda évében: "Mordecháj leírta mindezeket az eseményeket... tegyék azokat a lakoma és az öröm napjaivá, küldjenek egymásnak ajándékokat, a szukölködoknek pedig adományokat. A zsidók megfogadták, hogy [minden évben] folytatják amit cselekedni kezdtek, ahogyan Mordecháj megírta nekik" (Eszter könyve 9:20-23.).
Míg az elso három micvát nagy örömmel és egyetértésben teljesítik a zsidók, az utolsó nehezen értheto, az idézett eloírás miatt.
Sokak számára felfoghatatlan, és elképzelhetetlen, hogy az egész évben jámbor, Istenfélo zsidó egyszer csak italtól buzös, kiabáló, durva részeggé változik - hiszen kétségtelenül igen nagy mennyiségu alkoholt kell elfogyasztani ahhoz, hogy valaki ne tudja többé megkülönböztetni a zsidóság megmentojét a gonosz népirtótól. Igazuk van, valóban felfoghatatlan, hogy hogyan gondolhatja bármelyik Istenfélo, felelos, bölcs törvénymagyarázó hogy földön hentergo részeggé kell, hogy alacsonyítsák magukat Isten szerény szolgái.

A Sulchán Áruchban (Orách Chájim 695:2.) a Römá azt a tanácsot adja, hogy a zsidó igyék egy pohárkával, és feküdjék le aludni, hiszen álmában nem tesz különbséget Hámán és Mordecháj között... Mégis a törvénymagyarázók túlnyomó része szerint (Rif, Ros, Tur, Bét Joszéf - ld. uo.) egyértelmu háláchikus eloírás, hogy annyira be kell rúgni Purimkor, hogy ne tudjunk különbséget tenni "átkozott Hámán" és "áldott Mordecháj" között. Ehhez bizony igen részegnek kell lenni...