Bárdos Imre Creative Commons License 2005.01.21 0 0 334

Mivel 1985 tavaszától híradósként én is ott katonáskodtam (elözö összel Pécsre vonultam, csak áthelyeztek) láttam ott a rakétákat. Kettö féle volt. Az egyiket talán ZIL 135? cipelte, egy darab volt a marha nagy két motoros 4 tengelyes teherautón. Egyszer még vittek is a fiúk Márkóra pár darabot kilöni olyanokat amiknek állítolag lejárt a szavatosságuk. Az eseményt onnan tudom, hogy én rádióztam velük.  Erröl a típusról pár éve azt hallottam, hogy ezek voltak a SCUD rakéták. Mivel nem érdekel a haditechnika nem jártam utána, de akár az is lehetett.

 

A másik tipust Tyereskának hívták. Ezt is valami ZÍL húzgálta, de az valami nyergesvontató szerü tünemény volt, ami 3 db, a feljebb említettnél kisebb rakétát vitt.

 

Ha jól emlékszem konkrétan a rakétákkal az "M" üteg foglalkozott. ök szerelték rá a fejet illetve töltötték fel üzemanyaggal azokat. A szállítók emlékeim szerint másik üteg voltak, de ök csak fuvarozták a technikát.

 

Mikor Márkóra vitték kilöni a rakétákat, akkor a kilövö szerkezettel - a srácok beszámolója szerint -Tapolcáról jöttek egy másik alakulattól. Arra emlékszem, hogy egy esetleges háború esetén is velük kellett volna találkoznunk valahol.

Előzmény: Maz (318)