HondaVuk Creative Commons License 2005.01.19 0 0 330
"Igaz, a centripetális gyorsulás a középpont felé mutat, de az én definíciómból sejthetted, hogy mire gondolok. Nem mindegy, hogy egy körmozgásnál a sebesség iránya változik, vagy a nagysága is, és az milyen irányú. A pálya során változik a kerületi sebesség, mivel a pálya igazából nem kör, de ha a Naptól való távolság folyamatosan változna, és nem periódikusan..."

Ezt nem értem. Körmozgásnál nem változik a sebesség nagysága, elipszisnél meg igen (nyilván). Most tehát nyilván változik. Akkor is változik, ha nincs napszél.

Viszont azt hiszem rájöttem, hogy mi történik, ha változatlan sebességnél a pályája kijjebb kerül (mondjuk valami meglöki). Szvsz. egyszerűen egy kicsit nyújtottabb lesz a pályája és persze távolabb is kerül átlagosan a Naptól.

"De akkor nem lehet biztosan állítani, hogy mondjuk egy elektron elvétele a rendszerből valóban tömegével arányosan csökkenti a gravitációt?"

Biztosan semmit nem lehet állítani. Azt sem, hogy a gravitációs erő a tömeggel egyenesen arányos, és mivel ezt számtalan megfigyelés alátámasztja, ezért igaznak fogadjuk el. Ebből pedig következik, hogy mivel az elektronnak van tömege, ezért őrá is hat a gravitáció. Miért ne hatna?

Lehet persze, hogy egyéb bizonyítékok is vannak, amik direktben alátámasztják ezt.
Előzmény: lxrose (327)