mazsaroff.hu Creative Commons License 2005.01.18 0 0 46

Üdvözletem!

 Épületgépészeti kereskedelemmel, tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozom 1993-tól. 2000-ben terveztem az első, már saját fejlesztésű falfűtési rendszeremre alapuló fűtési rendszert, melyet azóta több, mint 30 követett. Jelenleg, kiaknázandó az alacsonyhőmérsékletű fűtésrendszer adta lehetőségeket, alternatív hőtermelők (napkollektor, hőszivattyú) alkalmazásával, vagy annak későbbi telepíthetőségének lehetőségét biztosító rendszereket tervezek és kivitelezünk. Ezekre a rendszerekre gázkazánt is lehet telepíteni, ráadásul nincs szükség alacsonyhőmérsékletű üzemre, sőt modulációra sem a magas hatásfokú működéshez. A napkollektor és/vagy a hőszivattyú szintén "ráakasztható" a rendszerre, mint hőtermelő. Gyártáselőkészítés stádiumában van saját tervezésű napkollektorunk, amelynek óriási előnye, - természetesen kedvező ára mellett, hogy alkalmazásukkal kialakítható lesz olyan rendszer (Drain Back), amely nem igényel fagyállóval kevert vizet, és szoláris biztonsági szerelvényeket. Amint elkészül és üzembe helyezzük, a mérési adatokat honlapunkon (lásd nevem) közzé fogjuk tenni.

Bemutatkozásom alapján láthatják, hogy nem vagyok teljesen laikus. Sajnálom, hogy eldurvult a hangnem, a téma (Napenergia) nem érdemli meg, és inkább a korrekt tájékozódás elősegítése lenne a cél  -szerintem.

Véleményem szerint:

1.       Nem a falfűtéshez kell kazánt rendelni, hanem az adott fűtési rendszerhez, amely az épület hőszükségletét hivatott ellátni, tehát mindenféleképpen javaslom, hogy épületgépész mérnökkel konzultáljon, de leginkább terveztesse meg fűtési rendszerét.

2.       A gyári termékek természetesen nagyon jók, de sajnos a mai magyar valóság (pénztárcánk) nem mindig teszik lehetővé, - bármennyire is szeretnénk azt, hogy azokat építsük be.

3.       A gyári termékek, mivel tömeggyártásban készülnek, nem biztos, hogy épületünkhöz, vagy a tervezett rendszerünkhöz illeszthetők. Ilyenkor elkerülhetelen, hogy más, de a feladatnak megfelelő terméket tervezzünk és építsünk be.

4.       Napkollektor telepítése előtt el kell dönteni, hogy mit szeretnénk elérni alkalmazásukkal: Melegvízkészítés fürdéshez, fűtés rásegítés, medencefűtés, az év mely évszakában kívánjuk áldásos működését. Tudni kell, hogy a sík kollektorok (ilyet tudunk házilag is készíteni, valóban nem túl drágán) csak és kizárólag napsütésben (lehet részleges is) termelnek hőenergiát, tehát amikor leginkább kellene, akkor tudják a legkevesebbet nyújtani. A napkollektorok másik változata csak gyáriban létezik, ezek a vákuumcsövesek. Sajnos lényegesen drágábbak, mint az átlagos síkkollektorok, de ha valakinek van pénze megvenni egy szuper gyári síkkolektort, akkor nem biztos, hogy sokkal mélyebbre kell nyúljon a zsebébe ahhoz, hogy jó minőségű és lényegesen magasabb energiahozamú vákuumcsöves kollektor boldog tulajdonosa lehessen. A vákuumos már akkor is termel, amikor a síkkollektor még "átfordul a másik oldalára és alszik tovább", mert nem süt a nap.

5.       Dicséretesnek tartom, ha valaki csak azért, mert nem túl vastag a pénztárcája nem veti el a napkollektor alkalmazását otthonában, és inkább házilag készít magának (kézügyességét is bizonyítva), mégha az nem is működik olyan hatásfokkal, mint a gyári kollektorok, de akkor is spórol a gázzal, ezzel is védve környezetünket. Az ilyen embereknek minden támogatást meg kéne adni!

 Bárkinek segíthetek, keressen meg e-mailen, vagy telefonon. 

Előzmény: Törölt nick (45)