Törölt nick Creative Commons License 2005.01.18 0 0 313
Ez nem számít. Beáll olyan pályára, ami megfelel a sebességének. Esetleg lehet ez nagy excentricitású ellipszis pálya is, mint a Plútóé.

Viszont azt semmi nem tiltja, hogy egy bolygó elhagyja a Naprendszert. Persze mivel az energia megmarad, a többiek emiatt "közelebb húzódnak" a Naphoz. Ez úgy történhetne, hogy sok milliárd év alatt a bolygók úgy perturbálnák meg egymás pályáját, hogy egyszer csak "szerencsétlen együttállás" miatt mondjuk a Plutón a többi "nagyot ránt", a Plutó elrepül, a többiek meg az ellenerőtől más pályára állnak úgy, hogy a végső energiamérleg stimmeljen.

Másféle instabilitás is lehet, pl. az idők során felhalmozott perturbációk teljesen más pályára állíthatnak egy bolygót, leszakíthatnak egy holdat (egyes feltevések szerint a Plutó a Neptunusz "megszökött" holdja, lehet, hogy eleve messze keringett tőle és kevéssé volt a Neptunuszhoz kötve).

Üstökösökkel számtalanszor megtörténik, hogy egy-egy bolygó jól megdobja őket, akár ki is repítheti a Naprendszerből.

Másrészt a Titius-Bode szabály azt sugallja, hogy a nagyobb bolygók esetében lehet valamiféle stabil egyensúlyi helyzet, amit kis perturbációk nemigen zavarnak meg. Csak éppen senki nem tudja ezt levezetni az egyenletekből. A soktest probléma nagyon bonyolult ám :(

Érdekes módon a Titius-Bode szabály az aszteroida öv helyére is bolygót jósolna. Egyes feltevések szerint a Jupiter árapálykeltő hatása akadályozta meg, hogy összeálljon.
Előzmény: lxrose (312)