lxrose Creative Commons License 2005.01.17 0 0 308

"Valahol azt olvastam, hogy ez a Naprendszer-szerű atommodel borzalmasan félrevezető és hibás. Éppen ezért nem szabad ilyen modellben gondolkodni, mert fals eredményekre vezet. Van egy olyan érzésem, hogy ilyen képletesen nem is lehet ábrázolni."

 

A körpályán keringő elektronokra mondják, hogy nem olyan, mint a Nap körül keringő bolygók, ami vagy igaz vagy nem, de a fénynyomás magyarázatában kevés jelentősége van, hogy alapállapotban kering-e az elektron vagy sem. Az anyagokban lévő elektronok azonban valamilyen módon körülveszik az atommagokat és a Maxwell féle hullámkép szerint ha nem is kör, de valamilyen görbe pályán kellene mozogjanak. Ezzel ellentétesen mozogna az atommag, bár tömegénél fogva jóval kisebb mértékben, mint az elektronok, de éppen ez a nagyobb tömeg fogja megakadályozni, hogy az anyag egyirányú impulzust kapjon. Ezért növekszik viszonylag könnyen az anyagok hőmérsékletet fénysugárzás hatására, de a fénynyomás még a legszuperebb vákumban sem mutatható ki. (Az elmozdulás a hőmérsékletkülönbség okozta nyomáskülönbség hatására jön létre az ellenkező oldalra, mint várt.)

Gondolj bele, hogy több százmilliárd atom rezgési sebességét lehet pillanatok alatt több tíz, vagy száz m/s-mal növelni átlagban némi sugárzással, de az anyag hosszú idő alatt sem fog ilyen sebességre szert tenni! Vajon miért, ha a fény állítólag egyirányú impulzust szállít?

Előzmény: HondaVuk (303)