HondaVuk Creative Commons License 2005.01.17 0 0 302
"Talán korai volt arról nyilatkoznod, hogy nem értem a folyamatot. A Föld Nap felé gyorsulása a sebesség irányának állandó változásában nyilvánul meg, amelynek értéke nem feltétlenül 1017nagyságrenddel nagyobb, mint az esetleges radiális kifelé mutató gyorsulás. A két dolognak azonban semmi köze egymáshoz, az egyensúlyhoz pedig pláne nem."

Dehogynincs köze egymáshoz a kettőnek! Két erőről van szó, amely ugyanarra a testre hat. Az, hogy más a fajtájuk (gravitáció vs. fénnyomás) teljesen mindegy.

"Ezt kicsit át kellene gondolnod! Hallottál már a spirális pályáról? Ha egy bolygó nagyobb sebességgel mozog egy adott sugáron, mint az egyensúlyi sebessége, akkor ilyen spirális pályán fog távolodni a gravitációs erőt okozó tömegtől. Nagyon jó példa erre az űrtechnika. Ha egy testet az első kozmikus sebességgel lőnek ki a Földről, akkor beáll Föld körüli pályára, ha a második kozmikus sebességgel lövik ki, akkor a Nap körüli pályára áll be, ha pedig a 3. kozmikus sebességgel lövik ki, akkor elhagyja a naprendszert. Ha a Te érvelésed igaz lenne, még a Földet sem lehetne elhagyni ilyen módon, mert minden test a Föld körüli pályára állna be, csak más-más távolságokban. Persze a dologba beleszólna a többi bolygó és a Nap is, de ez már más kérdés. A Naprendszert mindenesetre nem lehetne elhagyni, csak távolabb keringeni a Naptól. A felhasznált képlet v2/r=(mNap*G)/r2, amelyből látszik, hogy nagyobb keringési sugár esetén csak kisebb keringési sebesség jöhetne szóba, de honnan jön a pont megfelelő sebesség szerinted?"

Természetesen el lehet hagyni a naprendszert, nem is azt mondtam, hogy nem lehet. Itt mindössze arra utaltam, hogy attól, hogy a Nap gravitáció ereje lecsökken valamiért még nem fog kirepülni az összes bolygó. Vagy legalábbis ezt akartam kifejezni. :-)) A Nap gravitációs ereje folyamatosan csökken (bár persze kis mértékben), ennek ellenére mégsem repült ki sem a Föld, sem a többi bolygó. Pedig a gravitációs erejének csökkenése már szvsz. néhány év alatt eléri a napszél hatását.

"Newton törvénye fent tömören megfogalmazva, ebből én nem látom a Te érvelésed helyességét."

Bocs, itt félreérthető voltam! Nem a bolygótörvényekre gondoltam, hanem arra, hogy mindig az erők eredőjével kell számolni.

"Talán nem ismerünk minden ide vonatkozó törvényt, de a napszél esetében az is fontos tényező, hogy a Föld mágneses tere a részecskéket többnyire a mágneses pólusok felé tereli (sarki fény), aminek következtében az eredő erő kicsit másképp alakul, mint a fénynyomás esetében lenne. Emiatt a folyamat kissé elhúzódhat. :-)"

Igen, de mint fent írtam, a Nap gravitáció erejének csökkenése tuti nagyon gyorsan eléri a napszél hatását.

"Igazából ez akkor lenne logikus, ha a gravitációs erő egyenes arányban csökkene a távolsággal, ahogy a centrifugális erő is, mert akkor mindegy lenne, hogy egy bolygó egy adott sebességgel milyen távol kering.

Az egyensúly így nézne ki:

v2/r=(mNap*G)/r vagyis v2=mNap*G, amely egy közel állandó érték lenne (a Nap tömegvesztése miatt), így minden bolygó azonos sebességgel keringene különböző távolságokban. Így viszont vagy létezik egy ismeretlen visszacsatolás a folyamatban, vagy még a Nap kihülése előtt lesz egy-két változás a naprendszerben, amit mi már nem fogunk megérni. (Nem tudom, hogy sajnos -e vagy szerencsére. Talán inkább nem vagyok kíváncsi. :-))"


Ezt alaposan végig kell gondolnom. Az biztos, hogy a bolygók keringési pályályának stabilitását nem értem, elvileg szerintem is minden bolygónak ki kellene repülnie a Naprendszerből. A Földnek az első Nap felől érkező üstökös becsapódása után ki kellett volna repülnie a világűrbe. De nem teszi. És a többi bolygó sem. Ennek az ellentmondásnak két oka lehet:
- Nem értek eléggé a fizikához vagy rosszul alkalmazom a képleteket
- Rossz a modellünk.

Első körben azért én inkább az elsőre tippelek. :-)))
Előzmény: lxrose (293)