lxrose Creative Commons License 2005.01.14 0 0 284

"A Földre pedig hat a Nap gravitációs ereje (meg a bolygóké), meg hat ez a sok nagyságrenddel kisebb erő. A kettő eredője nyilván szinte teljesen megegyezik az elsővel, mivel a fény nyomása elhanyagolhatóan kicsi. "

.

.

.

"Ez olyan, mint ha azt várnád, hogy egy 16 tonnás súlyt fel tudsz emelni úgy, hogy alulról 1 N erővel hatsz rá. Hiszen az 1N erő is okoz gyorsulást a testnek, tehát az el fog emelkedni a Föld felszínéről és egyre gyorsulva kiszáguld az űrbe. Ez nyilván nem így van, a test súlya csökken, de nem kezd el felfelé gyorsulni."

 

Ez a két dolog azért egészen más, nem lehet ilyen hasonlatot hozni a fizikában.

Az első esetben az eredő erő nem lenne feltétlenül 0, sőt valószínűleg nem az. A második esetben azonban egyrészt a test súlya nem fog csökkenni, másrészt a gravitáció által keltett súlyerő egyezni fog a talaj támasztóerejének és a Te 1N erődnek az összegével, csak ellentétes irányban, így ezek eredője 0 lesz. (A kezdeti picinyke elmozdulást leszámítva nem lesz gyorsulás.)

Ezt azért Lingarazdának is látnia kellett volna, mert azért ez nem túl jó és meggyőző érvelés volt! Szerintem ő inkább csak arra figyelt most, hogy valaki végre talán meg tud győzni egy "nyilvánvaló igazsággal". :-)

Előzmény: HondaVuk (280)