HondaVuk Creative Commons License 2005.01.14 0 0 280
Szia!

Bocs, hogy belepofázok, de rájöttem, hogy hol van a hiba a gondolatmenetedben. Erre annál is könnyebb volt rájönnöm, mivel én is beleestem, de aztán sikerült rájönnöm, hogy mi a gond. Lingarázda már többször leírta a megoldást, de nem hangsúlyozta ki eléggé.

Az a gondolatmeneted, hogy a Földet a fénnyomás kis ereje által keltett kis gyorsulás is már régen kisöpörte volna a Naprendszerből. Nos, ez ott bukik meg, hogy amikor egy test mozgását számolod, akkor a rá ható összes erő eredőjével kell számolni, nem pedig valamelyik kiragadott erővel. A Földre pedig hat a Nap gravitációs ereje (meg a bolygóké), meg hat ez a sok nagyságrenddel kisebb erő. A kettő eredője nyilván szinte teljesen megegyezik az elsővel, mivel a fény nyomása elhanyagolhatóan kicsi.

Ez olyan, mint ha azt várnád, hogy egy 16 tonnás súlyt fel tudsz emelni úgy, hogy alulról 1 N erővel hatsz rá. Hiszen az 1N erő is okoz gyorsulást a testnek, tehát az el fog emelkedni a Föld felszínéről és egyre gyorsulva kiszáguld az űrbe. Ez nyilván nem így van, a test súlya csökken, de nem kezd el felfelé gyorsulni.
Előzmény: lxrose (271)