Törölt nick Creative Commons License 2005.01.13 0 0 264
Na jól van, kedves NEXUS7. Erre már minek válaszolni, hiszen semmi újat nem mondtál. Azért írhatok valamit :)

A gondom a dologgal az, hogy az ezoterikusok, Egely-hívők és hasonló eszement banda ismeretterjesztő könyvekből vett pár mondatos, rosszul megfogalmazott darabok félreértelmezései alapján ontják a "crackpot" elméleteket, vezetik félre a gyanútlan embereket. És ehhez aztán hivatkozási alap az a Nobel díjas fizikus, akinek ismeretterjesztő könyvében az eredeti pár mondat olvasható volt. És jönnek a "zéró pont energia " kütyükkel, meg hogy miért nem ugrálunk ki az ablakon amiatt, hogy az atomok nem sugároznak.

Eközben persze gőzük sincs arról, az ismeretterjesztő könyv által szemléletessé tenni kívánt modell mit is mond. Hogy is lenne, hiszen ha szorozni-osztani tudnának is, a legtöbb még arra se lenne képes, hogy papíron négyzetgyököt vonjon kettőből. Nemhogy átlátnák a disztribúciók, Green-függvények rejtelmeit, és esetleg felfognák, mi a különbség egy számolás során használt matematikai formalizmus és a mérhető valóság között.

"Unitaritási válság": jó, elmondom, mi a valódi helyzet. Feltételezett alaptudás Weinberg monográfiájának első kötete. Vagy mondjuk a Peskin-Schroder könyv. Elmész, megtanulod, aztán ha érted, akkor kezdhetjük. Ha nem, akkor vagy elhiszed nekem, hogy Lederman azon a ponton legalábbis félreérthetően fogalmaz, Te meg mindebből hülyeségeket vonsz le következtetésként, vagy ami valószínűbb, nem hiszed el, és tovább ontod a badarságokat a fórumra, amibe végülis senki nem fog belepusztulni. AZ igazán értelmes érdeklődők ugyanis tudni fogják, hol van a tudásuk határa, és nem próbálni hiányos ismeretek alapján továbbextrapolálni a nagy büdös semmibe.
Előzmény: NEXUS7 (263)