szistipisti Creative Commons License 2005.01.13 0 0 125
Sziasztok!

Sikerült az állófűtésem rádiótelefonos vezérlését házilagosan megoldanom. Egy CRK 126 Nokia telefon kihangosító és egy használaton kívüli kompatíbilis Nokia mobiltelefon kell, egy szintén használaton kívüli kártyával, ami még hívható telefonszámot tartalmaz. Ezekhez a készülékekhez használtan is viszonylag jó áron hozzá lehet jutni. A fűtés kapcsolást a „rádiónémítás” kapcsolófeszültségről oldottam meg, ami egy relén keresztül a Webasto típusú állófűtés kapcsolóórájának fűtésbe/ki nyomógombjának kivezetésére csatlakozik. A kapcsoló órát egyszerűen szét lehet szedni, és „könnyű kézzel” végzett forrasztással, vékony vezetékkel kivezethető a bakapcs. Gomb két pontja.

Működése nagyon egyszerű:
Felhívom a kocsiba telepített telefonos egységet, és a hívást a csengetés hang meghallását követően megszakítom. (Ugyanis a fűtés bekapcsolása nem a gomb megnyomásával, hanem annak a megnyomást követő rövid időn belüli elengedésével indulna) Ez a tény nagyon jól jön a téves hívások kiszűrésénél. Ha be akarom kapcsolni a fűtést, akkor nekem a hívást meg kell szakítanom a 3. Csöngetés előtt, mert különben nem indul már el. A téves hívó biztosan tovább csenget.

Mellékeltem egy kapcsolási vázlatot is az általam megvalósított készülékre.
Működése röviden: K1 kapcsoló áramtalanítja az egész berendezést, ami jól jöhet hosszabb üzemszünet esetén a gépjármű és a telefon akkumulátor kímélése érdekében. K3 kapcsolóval helyezem üzembe a telefonos fűtés készenlétet. Ha normál kihangosítóként akarom használni a készüléket, akkor a K3-t célszerű kikapcsolni, hogy a hívások ne kapcsolgassák a fűtést. A K2 kapcsoló bekapcsolásával normál telefon kihangosítóként működik. Én úgy használom, hogy az autóba beszállást követően a fűtéskészenlétet ki, a kihangosítót bekapcsolom, és a mobilomat egy beprogramozott gombnyomással (na jó kettővel) átirányítom arra a számra, amivel működtetem a készüléket. Ez hálózaton belül nem is túl drága, de léteznek ingyenes megoldások is.



A Webasto-nak van gyári megoldása is erre, de az nagyon drága és szerintem ez jobb is, MERT:
Itt a hívásokat nem kell fogadni, csak a hívás ténye kell ezért minden hívás ingyenes. Vezérlése egyszerű, egy hívás bekapcsolja a fűtést, a következő, pedig kikapcsolja. Persze felesleges telefonról kikapcsolni, hiszen az autóba beszállást követően a kapcsolóóráról is kikapcsolhatod. A normál távirányítót is tökéletesen helyettesíti. Egyúttal van egy telefon-kihangosítóm is

Biztosan van más megoldás is, de ezt én már kikísérleteztem, ezért ajánlom. Bárki elkészítheti, de az óvatosabbak átadhatják ezt a rajzot szakembernek, aki telefon-kihangosítókkal, riasztókkal stb foglalkozik. Vigyázni kell a relé impedanciájára ami legyen nagyobb mint 100 Ohm, de nem árt, ha 200 Ohm felett van. Az autósboltokban kapható 12V-os relék sajnos nem jók, azok általában 80 Ohm körüli impedanciájúak, amivel ugyan működni fog, de megbízhatatlanul (!) vagyis túl nagy terhelést jelent a kihangosítónak a 80 Ohmos behúzó tekercs és nem tudja megfelelő erővel meghúzni, ami a kapcsoló kontaktus rovására megy. Elég bosszantó tud lenni, ezért erre figyeljen, aki ilyet épít (sajnos tapasztalatból tudom).

Mellékeltem egy gyenge fotót is a beépítésről. Ez egy Peugeot 307-esben javasolt elrendezés. Persze lehet bárhol is, nekem itt van.



Gondolj csak bele! Jön a rossz idő.

Sok sikert!