Törölt nick Creative Commons License 2005.01.13 0 0 346

Szia rev251!

 

Az 1) pont onmagaban mindenkeppen keves, hisz a nyugati hatalmak az intenziv nemet haborus keszulodes ellenere meg 1938 utan is probaltak valamifele modus vivendit talalni Hitlerrel, fuggetlenul a kozelsegetol. (Mas: Ezert is nem ertek egyet kavkazzal, aki szerint ha nincs Hitler, akkor Sztalin ellen indul a haboru a polgari Nemetorszaggal szovetsegben. Ez szvsz azert suletlenseg (bocs, kavkaz... :), mert ha nincs Hitler es az o agresszioja, akkor nincs haboru sem.) Egyszeruen nem latok olyan okot, ami a nyugati hatalmakat a Great War borzalmainak megismetlesere ra tudta volna venni, csak es kizarolag az oket (es az o erdekszferajukat) ert nagyon intenziv, agressziv fenyegetes, sot egeszpontosan katonai tamadas. Meg az erdekszferajukat is hajlandoak voltak szep lassan atengedni Hitlernek, csak bekeben maradjon veluk, de aztan belattak, hogy vele nem lehet megegyezni.

 

Ezert mondom nagyon erosen, hogy ha Hitler betart egy hatart (tkp. ha nem szallja meg Csehorszagot), akkor meg a korridort is megkaphatta volna. Elobb-utobb persze mindenkeppen elszakadt volna a cerna, de ha Hitlernek eleg lett volna a Mitteleuropa-i nagyhatalmi let, akkor nincs haboru, es evtizedekig ellehetett volna, szerintem a Baltikumtol Romaniaig terjedo korrekt kis befolyasi ovezettel, esetleg (formailag az oroszok ellen letesitett) katonai tamaszpontokkal, talan meg egy helyre kis szovetsegi rendszert is osszehozhatott volna, ha nagyon akar, ala KGST.

 

A 3) pontoddal az a problemam, hogy sokaig en is igy gondoltam, de azota mar mashogy latom. A hitleri rezsim igen eros korrupciot, es hatekonytalansagot mutatott. Foleg a hadigazdasag korulmenyei kozott a szovjet kommunizmus igen nagy folenyben volt vele szemben. A nemetek meg 1944-ben sem voltak kepesek totalisan mozgositani gazdasagukat, fokent Hitler kormanyzasi modszere es az abbol fakado hataskori tisztazatlansagok es korrupcio miatt.

 

Ami hatekonyabb volt, az a nemet ipar (szerintem egy nemzetiszocialista rezsim par evtized alatt sokat zullesztett volna rajta) es a nemet hadsereg, mindketto felig-meddig orokolt adottsag.

 

A hadsereguket azert a vegen az oroszok is erosen folfejlesztettek.

 

Udv

Előzmény: rev251 (343)