lxrose Creative Commons License 2005.01.12 0 0 251

"Ez az érv nem működik. A Nap gravitációs erejére alkalmazod mindezt, akkor az jön ki, hogy a Földnek rengeteg ideje volt már, illett volna már belezuhanni a Napba. De nem tette... valon miért :)"

 

Miért kellett volna, hogy belezuhanjon a Napba? OK, írtad utána, hogy a keringési sebesség miatt...de azért a hasonlat nem olyan találó! Az egyik esetben egy önmagában egyensúlyi helyzet van, a másikban pedig nem kellene, hogy az legyen. Persze mondhatod azt, hogy az egyensúlyi, vagy közel egyensúlyi helyzet a sugárnyomással együtt alakult ki, amire csak azt tudom mondani, hogy nincs túl sok esély rá, arra pedig sajnos nincs módom, hogy megvárjam, mi lesz, ha kihül a Nap, illetve utána. :-)

 

"A nagy felület kis tömeggel meg azért kell, mert nincs időnk végigvárnia világegyetem életkorának többmilliószorosát... "

 

Azért ez nem hiszem, hogy ennyire kritikus lenne. Mondjuk, hogy 10-6N/m2 nyomás hat egy 1m2 felületű 1kg-os lemezre. Ebben az esetben a gyorsulás 10-6m/s2, ami 2000 s alatt mozdítana 2m-t a lemezen. Ezt azért csak meg lehet mérni, nem? A probléma csak az, hogy először ki kellene szürni a töltött részecskéket a sugárzásból, hogy biztos legyen, hogy a fény okozza az elmozdulást.

 


 

Előzmény: Törölt nick (247)