rev251 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 343
Sziasztok Bögöy és Kavkaz

Három konkurrens érv van

1. Németo. közelebb volt (rokona: aki uralja Németo.-t, az hadászatilag uralja Eu-t)
2. Hitler lépett néhány hosszú távon diplomáciailag 'nem megengedhetőt' - amiért veszélyesebb volt (#339 is)
(Értsd: néhány láthatatlan és nem nyilvánvaló szabály korlátoz, vannak nem működő lépések a szervezeti harcban, pl. ovisok esetében az árulkodás és hasonlók) Ezt Bögöy NAGYON SZÉPEN tapogatja körül (#326)

Amit én tennék hozzá
3. Németo. veszélyesebb volt mint a SzU, mert JOBBAN működött. Az állampárt kevesebb irracionálisat lépett (A végső cél más ügy, rossz dolgokat is lehet jól vagy rosszul csinálni). Németo.-ban kevesebb volt a működést hátrányosan érintő "átszervezés" (más szóval tömeges deportálás, gyilkosság, proskripció).
{Zsidóüldözés (haláltábor)} vs. {kulákperek, mérnök/szabotázsperek, tábornokperek, ill. orvosperek, utóbbi csak készülőben}
A {}-ben levőt érinti a #336-ban leírt 'osztályellenség' és 'zsidó' definíció lazasága is


Ez a három érv nem zárja ki egymást. Mind jelen lehet, bármilyen kombinációban
Az 1. geopolitika, ez "tudományosan" körüljárt terület. Itt is számtalan oldaról beszélgetjük, nincs mit hozzátennem (egy-két egyetértő rovátkán kívül)
A 2. nehéz ügy, mert nincs rá bizonyíték. Államférfi (PC: államnő, államember) ritkán ír le ilyet, mégha gondol is. És ha ez felmerül benne sem jelenti azt, hogy a rendszer emiatt dönt így vagy úgy. (Egyelőre) nem tudunk ujjal rámutatni arra az elemre v. részletre, ami ilyen döntést hoz.

hozzátenném ehhez, hogy egyébként Adolf elég ügyesen feszegette a diplomácia (és a fenti szabályok) határait, nem azonnal jött ki, hogy 'nem megengedett', és szerintem nem is mindig. Inkább gazdasági kapacitásokat becsült súlyosan túl

A 3. ha igaz, akkor is kérdés, hogy miképp ösztönözte döntésre a emlegetett államot/államférfit/szervezetet. Mégha szászerűsíthetőbb a 2.-nál (egy főre eső acél, tehergk, szabadalom és egyéb mérőszámok)

És a + (saját benyomásom szerint): Sztálin tényleg óvatosabb volt, igazából biztosra ment (Személyes /PB-KB vetélkedésben és külpolitikában is). Viszont a finom diplomáciára nem reagált, csak az erőt tisztelte

Előzmény: Törölt nick (326)