cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2414

Kedves Anna!

 

Néhány hete már olvasgatom ezt a topikot, és kédése kapcsán megpróbálom megosztani véleményem és tapasztalataim a légcsatornás megoldásokkal kapcsolatban.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon nagy hagyományia vannak a tetőtér beépítéseknek, az elmúlt években egyre népszerűbbnek tűnik az Ön által is szimpatikusnak talált rendszer.

 

Előnyök, melyek mellette szólnak:

  • Nincs beltéri egység a szobákban. (Azaz nem kell számolna annak elhelyezési, cső és kondenzvíz elvezetési problémáival.)
  • Jól méretezett légcsatorna esetén rendkívül csendes üzemet biztosít. (Ez azért függ a választott készülék minőségétől is.)
  • (Közel) egyenletes hőmérsékletet biztosít a teljes szinten
  • Utólagos (azaz nem új építéskor vagy felújításkor) történő beépítés esetén a padlástérben jelenik meg minden csővezeték. (Nincs csatornázás a lakásban)
  • Friss levegő betáp kialakítása lehetséges

Összességében tehát egy elegáns, és magas komfortfokozatú megoldás, amely azért hozzértő kiválasztást és kivitelezést igényel.

 

Hátrányok:

  • Egy egyszerűbb légcsatorna hálózat esetében nincs lehetőség helységenkénti szabályozásra.
  • Még egy egszerűbb helységenkénti szabályozás beépítése is "érezhető" költséget jelent a teljes rendszer árához képest. (Pl. egy mechanikus távirányítóval működtethető légszelep)
    Az igazán tökéletes helységenkénti szabályozás motoros szelepekkel oldahtó meg, melyeket pl. termosztát vezérel. Ha ehhez még egy olyan elektronikai is párosul, amely a ventilátor teljesítményt hozzáigazítja ahhoz, hogy hány szobának a szelepe van nyitva, kész a tökéletes rendszer.
    Hogy ez mibe kerül? Még megkérdezni sem merem. Emlékeim szerint a TRANE katalógusban találkoztam ilyen rendszerrel, illetve a külföldi újságokban a Tadiran nyomul erősen ilyen légcsatornás rendszerek szabályozásához szükséges elemekkel. Nekik van távirányítóval vezérelhető légszelepük is. Árat sajnos nem tudok. Épütettünk már be egy Mo-n beszerezhető mechanikus vagy motoros zárásra alkalmas gyártmányt, az elég jól bevált.
  • Wattocsak észrevétele is helytálló az eltérő hőigények tekintetében, bár tapasztalatom szerint megfelelő méretezéssel, de főleg egy jó - esetleg több lépcsős - BEszabályozással a kialakuló hőmérsékletkülönbség elhanyagolható szintre csökkenthető. (Helységenkénti szabályozás nélkül is. A beszabályozás azt jelenti, hogy minden helységben beállításra kerül, hogy a teljes mozgatott légmyennyiség hány %-a jusson arra a szobára.)
  • Egy korrektül megtervezett és megépített rendszer - szigeteléssel, beszabályozással - ára mondjuk nem áll messze egy négy belétris megoldástól.

 

Összességében a véleményem:


Egy elegáns és jó megoldás, amelynél többet csak a szobánkénti beltérivel rendelkező klímától kaphat. Ha ez négy oldalfali berendezést jelent, akkor a légcsatornás rendszer mindenképp egy egyszerűbben (kevesebb "látszó" elemmel) kivitelezhető megoldás.

 

Ha szimpatikus önnek ez a rendszer - amivel egyébként teljesen egyet tudok érteni - akkor a tökélyt egy olyan multi klíma (egy kültéri egység több beltérivel) jelentheti, amely szobánként rendelkezik LÉGCSATORNÁS beltéri egységgel. (Esetleg a két pici szoba kaphat egy közöset.)

Ezzel a megoldással minden fent említett hátrány kiküszöbölhető. Probléma csak egy akadhat: ez nem egy beruházási költségre "optimializált" megoldás.

De nagyon jó...

 

Remélem, sikerült egy kicsit segítenem a tisztánlátásban.