HondaVuk Creative Commons License 2005.01.12 0 0 1477
"Énis jövök egy példával, van egy 1000 lóerős 3 liter körüli Supra TT motor 1000 pacival és van egy 10 literes szívó motor ugyancsak 1000 lóerős drag motor. Mindkettő 8 ezer felett forog, és a ha ugyanabba a kaszniba épitjük be mindkettőt, sokkal sokkal gyorsabb a 10 literes motor,de hát ez hogy lehet, mindkettő 1000 pacis ? húha,húha - hát akkor csak az a fránya nyomaték és számit valahol :)))))))))
Azmeg hogy aki nem tud váltani annak jobb és gyorsabb a nyomatékos autó pedig annyit mondok hogy volt már néhányszor olyan teszt hogy a tuningolt jappik vs gyári Corvette. 300 lóerő körül volt az összes autó, és a Vette lazán verte mindet, miért is ? hát már megint a fránya nyomaték .) "


Ne fárasszál már ilyen hülyeségekkel minket!! :-((( Nem gondolkodtál el még azon, hogy a fenti állítást meg is lehet fordítani? Mondjuk őgy, hogy vegyünk egy Vettét, meg egy japán tuningmotort úgy, hogy mindegyiknek 500 Nm-e van, de a Vettének csak 300 lova, a japánnak meg 500. Ugye nem kell magyaráznom, hogy melyik fog jobban menni?

Az, hogy a gyorsulás a teljesítménytől függ egyszerű fizikai tény. Bármely sebességnél két - amúgy azonos(*) - autó közül az fog jobban gyorsulni, amelyiknek a motorja nagyobb teljesítményt ad le az adott pillanatban. Ezt a topicon már régebben beláttam matematikai úton. Ez egyszerűen következik a fogalmak fizikai definícióiból.

(*): azonos = azonos veszteségeket, tömeget és légellenállást feltételezve.

A két 1000 lovas motornál mellesleg egyáltalán nem biztos, hogy a 10 liteses szívó fog jobban menni. Annak ugyanis lényegesen nagyobb lenne a tömege azonos kasztniban. Fontos az is, hogy azonos kasztniban, mivel a Supra és egy Drag kasztni teljesen más.
Előzmény: Tarmangani (1471)