Törölt nick Creative Commons License 2005.01.12 0 0 336
"azért Hitlerrel szemben robbant ki a háború, mert ô ténylegesen túl közel volt Londonhoz és Párizshoz"

Nem mert közel hanem mert kiszámíthatatlan volt. Egy ennyire egyszerű diplomáciai fogalmat nem tudom hogy nem lehet megérteni.

Hitlernek odaadták amit kért, cserébe ha nem kér semmi mást. Elvette, aztán megszegte az ígéretét. De nem egyszerűen megszegte az ígéretét - olyat mások is csináltak -, hanem háborút is vállalt az ígéretmegszegés érdekében. Tehát annyira nem lehetett komolyan venni a szavát, hogy még háborús fenyegetéssel sem lehetett rábírni arra, hogy betartsa. Sztálint, Mussolinit és még sok más agresszív diktátort a szerződés + katonai fenyegetés kombinációval féken lehetett tartani. Hitlert nem. Ez döntő különbség.

Osztályellenség: ez a fogalom elég lazán volt definiálva, ellentétben a "zsidó"-val. Így nem meglepő, hogy a szovjet hadseregnek a második világháborúban is volt olyan tábornoka, akinek már a nagyapja is tábornok volt, izé, szóval amikor még nem a munkásszármazásúak voltak preferálva a tábornoki posztokra. Hitlernek én egy (félig) zsidó tábornokáról tudok (igaz ő mindjárt marsall lett), de ő hamisított születési anyakönyvi kivonattal. Egyébként az orosz forradalom vezetői is zömmel burzsoá származásúnak minősültek, vagy pl. Kollontaj asszony stockholmi szovjet nagykövet egyenesen arisztokrata származású volt. Dzerzsinszkij elszegényedett lengyel grófi családból származott. Igen, az osztályellenségnek volt esélye a túlélésre.

De nézzük meg teszemazt a magyar osztályellenség, és zsidóság sorsát. A nácik fél év alatt nagyobb pusztítást végeztek a zsidóságban, mint Sztálin (1945-53) a magyar osztályellenségben. És igen, az osztályellenséget nem bántották, ha pl. orvos volt az osztályellenség, és nem tett semmit kimondottan a rendszer ellen.

"a szovjetúnió népei Sztálin számára adottságok voltak (ha úgy tetszik az emberanyag amibôl gazdálkodhat), míg Hitlernek csak meghódított népesség, akiket amúgy is deportálni akart keletebbre"

Sztálin a meghódított népekkel közel sem bánt el olyan kegyetlenül, mint Hitler. A saját népével Hitler jobban bánt, de ez is csak a veszélyességét fokozza: odahaza népszerűbb volt, tehát még könnyebben tudott másokat népirtani.
Előzmény: kavkaz (333)