keopsz Creative Commons License 2005.01.12 0 0 1829
A kerdes az, hogy most megfizetjuk a kozszolgaltatasok arat vagy adokbol egeszitik ki a veszteseget. Szvsz manapsag meg Mo-n sincs tul sok kozszolgaltatas. ELMU, TIGAZ, FOGAZ(?), csatornazas, vizmuvek, stb. ezek nem mind privat cegek mar? Talan a vizmuvek nem az.

Egy viszont biztos. Ezek RT-k, tehat legfeljebb a 100% tulajdosnos az allam. Amikor fizeted a csatornazasi dijat, akkor nem biztos, hogy a tenyleges dijat fizeted. Az allam allja a kulonbozetet (vagy az onkormanyzat, de az onkormanyzatok az allamot testesitik meg).

Amikor privatizalnak egy ceget szinte biztos, hogy emelkednek az arak a profit miatt. Erre szukseg is van, mert profit nelkul nincs fejlesztes. Amikor egy allami ceg fejleszt akkor ez allami plussz penzbol (adokbol) megy nem pedig abbol a penzbol amit az allami ceg beszedett.

A problema ott van, hogy amikor egy allami ceget eladnak, amit adokbol tamogattak/fejlesztettek, akkor nem csokkentik az adokat. Az emberek igazabol nem fogjak fel, hogy bizonyos dolgok sokba kerulnek. Ez ket okbol van. Egyreszt az adok elrejtik a tenyleges koltseget, hiszen adot kotelezo fizetni. Masreszt az emberek szeretnek masok penzen elni.

Errol szol a demokracia es vele egyutt a vagyon ujraelosztasa. Ekozben a tarsadalomban egyre tobb gondolkodni nem tudo ember lesz akik azt varjak, hogy az allam gondoskodik roluk. Ebbol kovetkezik, hogy az egesz rendszer egyre rosszabb hatekonysaggal fog mukodni es ezert van az, hogy penzbol sosincs eleg. Azok az emberek akiknek nincs ugy akaranak elni, mint akiknek van. Kozben nem fogjak fel, hogy ez nem lehetseges. Persze a politikusok ezt kihasznaljak es a szavazatok megszerzeseert ugy allitjak be, mintha ez lehetseges lenne.

Aki jol tud angolul annak ajanlom a "Democracy: The God That Failed" konyvet. Amazonon ra lehet keresni es a BestSellers Kft-nel megrendelni (mar aki nem akarja az Amazontol megrendelni).
Előzmény: erbe (1828)