lxrose Creative Commons License 2005.01.10 0 0 203

"A perihéliumforgás számolható és mérhető, akármilyen hihetetlennek is tűnik. A csillagászok már Einstein előtt tudtak erről a 43 szögmásodperc/100 évről, ami az elméleti számítások és a megfigyelések közti diszkrepancia volt, és a newtoni elmélettel nem lehetett megmagyarázni."

 

A naprendszer és a galaxis forgását is figyelembe vették?

 

"Miért kéne védeni a fénynyomást? A Naprendszer 5-6 milliárd éves, a bolygókra kifejtett fénynyomás meg igen kicsi, az eltelt idő nem volt elég rá, hogy jelentős hatást fejtsen ki, különösen, hogy ennél sokkal fontosabb hatások is vannak a rendszerben (pl. a bolygók egymásra gyakorolt hatása). Még ha csak a szokásos newtoni gravitációt vesszük figyelembe, akkor sem tudunk a Naprendszer hosszútávú stabilitásáról semmit, ez pedig elemi előfeltétele lenne annak (de messze nem elégséges hozzá), hogy egy ilyen, még a teljes élettartam alatt is iciri-pici effektusról bármit értelmesen mondani lehessen."

 

Kiszámoltam konkrétan a multkor, hogy az a kis nyomás a Földnyi tömegre mekkora gyorsulást okozna, mennyi lenne a távolodás sebessége 4 milliárd év alatt, illetve legalább milyen távol kellene legyen a Föld a Naptól. Ez utóbbi biztosan nem teljesül. (7.89*1017m)

A bolygók egymásra gyakorolt hatása azért nem jó érv, mert a fénynyomás mindegyikre kellene, hogy hasson, legfeljebb különböző mértékben. A belső bolygókra hatna a legnagyobb fényomás, plussz azokra még hatna a többi bolygó vonzó ereje is. A Jupiternek van a legnagyobb, ezért az lenne a meghatározó, de az évmilliárdok átlagában hol lenne a tömegközéppont, ami felé a bolygók mozognának, ha nem lenne a fénynyomás? A különböző keringési idők miatt ezzel tényleg nem könnyű számolni, de a Földet a többi bolygó biztosan nem tolná a Nap felé, hogy kompenzálják a feltételezett fénynyomást, miután a többi bolygó is kifelé mozogna, ráadásul a nagyobb tömeg a Földtől kifelé van.

 

Amit Te számoltál, az a gyorsulás, ami valóban kicsi, de nem is a létrehozott sebesség a lényeg, hanem ahogy már írtam, a távolság ezidő alatt. (Neked nem kell mondani, hogy az út az idő négyzetével arányos egyenletes gyorsulás esetén. Az esetleges közelebbi pályán a sugárzás nyomása is nagyobb kellett legyen, így eleinte még inkább gyorsult volna, mint amit a mostani értékből számolnánk.)

 

Előzmény: Törölt nick (183)