Mese...
A múltban több alkalommal rendeltem a neten német vasúti magazinokat. Többet nem fogok.
Szilveszter előtt feltűnt kedvenc kiadóm honlapján néhány különleges ajánlat. Több terméküket fél áron, vagy az alatt kínálták. Sikerült is elcsábulnom, így rendeltem egy-egy magazin Hannover és Lipcse helyi közlekedéséről (amibe az elővárosi közlekedést is beleértik a németek), illetve egy Németország valamennyi metró és elővárosi vonat típusát ismertető kiskönyvet.
A küldeményt ma hozta ki a postás egy hatalmas zöld autóval. Ebből már sejtettem, hogy ennek nem lesz jó vége. A kocsi ugyanis csomagokat hord csak, amik nem férnek bele a postaládába, de – eddig – ezek a magazinok belefértek…
Nos a profi csomagolás lefejtése után kiderült, hogy a három tételből csak kettő érkezett meg, a lipcsei magazin kifogyott. Továbbá a maradék két tétel 11 eurós árát 13 euró postaköltség terheli! Így viszont olcsóbb lett volna kint megvenni, de ennyi pénzt azért nem érnek, így eszem ágába sem lett volna őket kint ennyiért megvenni!
A postaköltséget fajlagosan növelte az a tény, hogy a három tétel helyett csak kettő jött ugyan ezért az összegért…
Az már csak hab a tortán, hogy két héttel a rendelés, egy héttel a feladás után is hirdeti a cég honlapja a kedvezményes lipcsei magazint! Hogy nem sül le a bőr a pofájukról! Ez nem az első eset. A múltkori rendeléskor is két tétellel kevesebb jött, akkor azt hittem ez csak egyedi eset volt… Hát nem… Kínálnak egy csomó dolgot olcsóbban, de még többet hagyományos áron. Ha már egyszer rendel az ember, akkor már rendel olcsót is, hagyományos árut is, de persze az olcsó rendre nem jön meg teljes körűen! Milyen érdekes…
Ennek ellenére a pénzüket befizetem, vagy átutalom, csak előbb írok egy nem túl barátságos hangvételű e-mailt, illetve az utalással együtt a panaszomat a bajor fogyasztóvédelemnek is megküldöm…
Azonban aligha az ilyen trükközésekből él meg a kiadó. (A kiadványaik egyébként első rangúak). A csomagon szereplő postai címke tanulsága szerint a 0.77 kg-os küldemény postaköltsége 21.78 euró (már ha az „Entgelt”, vagy „Frais de trans” kifejezések erre utalnak). Szerencsémre azért nem 22 euró postaköltséggel leptek meg, mert a rendeléskor annak összegének maximumát 15 euróban jelölték meg.
Érdekes, hogy a hasonló méretű és súlyú Bahn-Extra magazint anno 2.3 euróért küldték el. Egy kis méretű és súlyú könyvet mellérakva azonban 10 euróval nőtt az összeg… Ilyen a mesében nincs…
Többet a GeraNova kiadótól sem rendelek neten semmit…