Törölt nick Creative Commons License 2005.01.10 0 0 198
Visszavonom: nem is olyan rossz az a Lederman könyv. Visszaolvastam. Mondjuk szerintem laikus számára totálisan érthetetlenül bonyolult. Azt a részt, amiből idéztél, pedig teljes egészében elolvastam. Teljesen egyetértek vele, ha helyettesítjük a virtuális részecske szót a kvantummezővel. Így nem adna okot a félreértésre, viszont elismerem, a laikusnak olyan lenne, mintha kínaiul írták volna.

A gond csak az, hogy NEXUS7, a laikus, miután, elolvassa ezt, azt hiszi, hogy érti, és lelki szemei előtt táncoló kicsi golyócskákként megjelennek a virtuális részecskék. Ami teljesen hamis. Ha persze NEXUS7 értene a kvantumtérelmélethez, akkor rájönne, hogy az ott leírt szavak nem azt jelentik, amilyen jelentéssel ő megtölti azokat.

Mondjuk ez feladott nekem egy leckét: hogy lehet úgy ismeretterjesztő szinten írni erről a problémáról, hogy a Lederman könyve által pl. NEXUS7-ben keltett félreértéseket elkerüljük. Van még egy ilyen prominens dolog a könyvben, az unitaritási válság, NEXUS7, a laikus ebbe is beleesett. Ez csak részben NEXUS7 hibája: neki le kellene szoknia arról, hogy egy ismeretterjesztő szöveg elolvasása után érteni véli a fizikát. Nem vezet hozzá királyi út, a tízegynéhány éves matematikai és fizikai képzést nem lehet megspórolni. Annyiban viszont Lederman hibája, hogy az olvasmányosság és deketívregény stílus megtartása mellett egypár dologra azért figyelhetett volna. Mondjuk a sorok között eldugva végül is ott van, hogy ezt ő jobban érti, úgyhogy pontosítok: nem a 60-as, hanem kb. a 80-as években él, ami azért mérföldekkel jobb, főleg, hogy a könyvet 1993-ban írta. Mondjuk azóta sem update-elte...