NEXUS7 Creative Commons License 2005.01.09 0 0 190
"Túl nagy jelentőséget tulajdonítasz annak a kérdésnek, hogy most akkor a virtuális részecske egy létező valami vagy elméleti konstrukció."

hm;)))))

Hát ha úgy gondolod, hogy a túl nagy a jelentősége a szememben valaminek ami gyakorlatilag a különböző erők közvetítéséért is felelős akkor nem is tudom mit mondjak.

A kérdés szerintem azért fontos, mert ha nem csak valami elméleti konstrukció akkor ismeretlen, az elmélet által meg nem jósolt dolgok is felléphetnek.
mint ahogy fel is lépnek;))))


Amúgy a kozmikus részecskés valóban jó példa, de nem arra amire gondolod, mert gyorsuló vagy lassuló részecskével viszont kölcsönhatásba kerül a kvantum-vákuum! (Davies effektus).

Ez abból a szempontból érdekes, hogy a tehetetlenségi erő is ugyan így csak gyorsításkor/lassításkor lép fel.

Persze a Davies effektus nem azonos a gravitációs/tehetetlenségi erővel, viszont jó példa arra, hogy a tehetetlenségi erőn kívül is van olyan erő, ami valaminek a mozgásparamétereinek megváltozásakor lép fel, és állandó paraméterek esetén meg nem. Ebben különböznek pl a mágnesességtől, vagy a surlódási erőtől!




Ezért kissé furcsa logikának tartom a nyomó gravitációs elméleten számonkérni valami "surlódási"/lassító erőt, amikor a vonzónál meg eltekíntünk ettől.
Majd miután ezt a nyomónál nem lehet bizonyítani azt mondjuk, na ezért nem létezik a nyomó gravitáció!
Előzmény: mmormota (189)