kavkaz Creative Commons License 2005.01.07 0 0 281
Ez nagyjából igaz. A legfôbb ellenségük azért lengyelek voltak, a varsói csatát nagyon megjegyezték maguknak. Másrészt a szovjet részérôl nem lett volna akadálya az együttměködésnek, legföljebb likvidálják az emigráns magyar kommunistákat és kiadják az illegális kommunisták listáit a vkf2-nek. Nem voltak finnyásak máshol sem, hiszen nem az eszmét nézték, hanem az érdekeiket. Magyarország túl jó pozíció ahhoz, hogy holmi ideológiai különbség miatt a szovjet elutasítsa a közeledését.

A székelyek rövid tanakodás után nyilván üdvözölték volna a vöröskatonákat, a románoknál minden jobb alapon, ebben végül is egyetértek.

Azt hiszem a szovjet szövetséget mi csesztük el. Ha jól tudom a szovjetek álláspontja a revíziós kérdésekben számunkra is elônyös volt. A párizs környéki békéket már Lenin se szívlelte. Egyszóval volt alternatíva a német szövetségre, egy másik totalitarizmus. A kérdés csak az, hogy a nálunk kevésbé finnyás és a szovjetekre jobban támaszkodó cseszlovákia mennyiben tudott volna bekavarni egy magyar-szovjet együttměködésbe (ugye a felvidék). A másik meg, ami már a cseszlovákoknak és a lengyeleknek is dilemmát okozott, hogy a németország elleni szovjet segítség (a szovjet csapatok átvonulása) nem e alapjaiban problémás gondolatkör... Hiszen melyik tisztességes kormányzat alatt álló nép örülne, ha földjén hadseregszinten jelennének meg a bolsevikok.
Előzmény: Első Polgár (279)