Etalon Creative Commons License 2005.01.06 0 0 173

Mondok egy (talán) jobb példát, kicsit Star-Trek stílusban (nem én találtam ki, több változatban is olvastam már angol nyelvű oldalakon)

 

Az Enterprise űrhajó v1=0,5c sebességgel halad a Deep Space 9 űrállomás felé (továbbiakban DS9), mögötte kicsivel lemaradva egy Klingon hajó v2=0,9c sebességgel.
Véletlenül úgy adódik, hogy a két űrhajó egyszerre ér a DS9 mellé és az Enterprise fedélzetén a legénység leglógósabb tagjai épp a paintball továbbfejlesztett változatát játszák alacsony energiájú lézerstukkerekkel. A rajtuk levő ruha érzékeli a találatot és azt is hogy ki lőtt (erre is van módszer)
A DS9 mellé érés előtt ketten épp észreveszik egymást és pont amikor a 3 űreszköz egymás mellé ér, egyszerre egymásra lőnek (játszásiból). Tegyük fel hogy pont párhuzamosan az űrhajó haladási irányával. Nevezzük az űrhajó elején állót praktikus okokból elsőnek, a hátul levőt hátsónak.

 

Nézzük, hogy a 3 rendszerből hogy néz ki az esemény:

 

DS9:
A lövés után az Enterprise továbbhalad, így a hátsó "elébemegy" az első által kilőtt lézernyalábnak, míg az első a hátsó által kilőtt sugárhoz képest előrébb megy így az később találja el mint ő a hátsót, és így az elsőnek lesz érvényes találata, a hátsó pedig veszít.

 

Enterprise:
Saját magához képest az űrhajó nyugalomban van, így a két lézersugár egyszerre éri el a célpontot és a kompjúter együttes találatot jelez.

 

Klingon hajó:
Hozzá képest az Enterprise a "másik" irányba halad v=0,4c sebességgel (javítson ki valaki, ha tévednék, bár most nem a pontos értéken van a hangsúly, hanem a haladás irányán) vagyis a DS9 eset ismétlődik meg csak fordítva: most az elsőnek nevezett (de most hátul levő) megy bele a sugárba és a hátsó pedig előrébb megy, így most a "hátsó nevű" nyer és az "első nevű" veszít.

 

Ez persze nem lehetséges, hisz a találatjelző rendszer képernyőjén mindenki ugyan azt látja. Mi akkor az igazság?

 

1) A DS9-en és a Klingon hajón levők a találatjelző rendszer hibáját tapasztalják (együttes találatot jelez, amikor egyértelműen egyik fél előbb talált)

 

2) Mindhárom helyről ugyan az az eredmény, vagyis együttes találat, de ők azt érzékelik, hogy a két játékos nem egyszerre lőtt. Mindkét lövöldöző játékos úgysem lehet egyvonalban a megfigyelővel, mert akkor egymást taposnák.

Így itt nem jelentkezik mindenféle logikai csapda, hisz a saját rendszerében mindenki azt látja hogy minden rendben van, max. jól kiröhögik egymást amikor ezt megpróbálják rádión megosztani egymással :-)))

 

Mindenki döntse el maga, hogy melyik a valószínűbb ;-D

Előzmény: Simply Red (172)