Etalon Creative Commons License 2005.01.05 0 0 170

Egy kis háttérinfó:

Az amerikai kormányzat politikai kérdést csinált abból, hogy a GPS rendszer műholdjaiba beépítsék-e a rel. elmélet által megjósolt időlassulás miatti automatikus korrekciókat. Némi vita után végül biztos ami biztos alapon beépítették, de a műholdak fellövésekor ki volt kapcsolva.

Miután egy idő elteltével a helymeghatározás kezdett egyre pontatlanabb lenni, bekapcsolták azt a korrekciót és azóta jól működik.

Mint talán tudjátok a helymeghatározás annál pontosabb, minél pontosabban járnak a műholdak órái... ezt most nem részletezem, csak annyit írok, hogy a műhold egy speckó jelsorozatot küld ki, a földi GPS egység meg tudja, hogy a jel mely része lett a különböző műholdakról egyszerre kisugározva. Mivel a földi GPS egység is szinkronizálja az időt a műholddal, tudja hogy mekkora távolságra van tőle... Innen már csak a műholdak pályadatait kell tudni (a műhold ezt is sugározza) és 3-4 műholdtól való távolság "gömbök" metszéspontjaiból meghatározható a helyzet.

 

Szóval csak arra akartam célozgatni, hogy az a pár milliszekundum is fontos lehet, illetve hogy azért ennek az elméletnek vannak már gyakorlati alkalmazásai is, nem kell a kísérleti bizonyításért föld alatti részecskegyorsítókban múlatni az időnket...