Mungo Creative Commons License 2005.01.05 0 0 158

"Mungo, ne légy ilyen szigorú vele :)"

 

Szerintem itt nem "szigorúságról" van szó. A történet úgy néz ki, hogy valaki kérdez, vagy értelmezget egy problémát, amire a többiek megkísérelnek érthető, elfogadható magyarázatot adni. Eddig a dolog rendben is van. Még akkor is, ha a válaszadó adott esetben nem teljesen kifogástalan választ ad.

 

A probléma akkor keletkezik, ha a kérdező, bár feltételezhető felkészültsége alapján bizonyos kérdésekben magától is eljuthatna a válaszig, amit azután lehetne boncolgatni, ehelyett inkább a kényelmesebb utat választja és a többieket tornáztatja, miközben viszonylag kevés erőfeszítést tesz a téma megértésére. Pedig cáfolni is csak akkor lehet érdemben, ha megértettem azt amit cáfolni akarok.

Az eddig elvégzett kísérletek eredményei (ha hinni lehet a tudomány művelőinek) rendre igazolták a rel. elm. helyességét. Vajon akkor szerinted a folyamatos "mindenben kételkedésnek" vagy a megérteni akarásnak kell zöld utat adni?

 

Nekem is, másoknak is vannak vitatható elképzeléseink a rel. elm. értelmezéséről, (ez még a profi fizikusok között is így van) de ezt nem a rel.elm. hibájaként értékeljük, hanem saját magunkban próbáljuk helyretenni a dolgokat.

Mivel itt a fórumon többnyire olyan emberek vannak akiknek nem áll rendelkezésére egy jól feszerelt laboratórium, ezért mások által elvégzett kisérletek leírásából, a híradásokból vagyunk kénytelenek tájékozódni és elhinni hogy nem szemfényvesztők írogatják ezeket a cikkeket. A tudománnyal szemben szkeptikus emberek véleményét tiszteletben tartva, de álláspontjukat nem elfogadva tudom csak kialakítani a kommunikácimat. Ezért gondolom azt is, hogy akik valóban meg akarnak érteni egy problémát, azoknak maguknak is meg kell küzdeniük érte, magától senkinek sem fog a fejében "megvilágosodni" az igazság.

Előzmény: Etalon (153)