Etalon Creative Commons License 2005.01.04 0 0 147

"Ha egymáshoz képest mozognak, akkor melyik álló rendszerre gondolsz? Az egymástól való távolságuk mitől függ?"

 

Azt hogy melyik számít álló rendszernek Simply Red elmagyarázta 134.-ben

 

"Tehát ha ki lehet számolni, hogy a másik óra akkor állt -e meg, mint a miénk, akkor el tudjuk dönteni, hogy egyszerre állt -e meg, nem? Ha pedig egyszerre állt meg és mégsem egy időt mutat, akkor aszimmetria van, ahol nem is kellene, hogy legyen."

 

Nyilván ha megállás után azonnal küld egy üzenetet hogy nála most ennyit mutat az óra, akkor te ismerve a távolságot (ez mondjuk számítással megintcsak meghatározható) visszaszámolod hogy az üzenet meddig "utazott" feléd és megvan hogy mikor állt meg az órája. Ebből eldöntheted hogy egyszerre jár-e a két óra.

A probléma nem itt jelentkezik, hanem ott, hogy ha te indulsz utána (mint Mungo írja 132.-ben) akkor már egész más lesz az eredmény.

Tehát a Te inerciarendszeredben TE végig nyugalomban voltál és az űrhajó mozgott, vagyis az űrhajón rövidebb idő telt el (ezt ki is számolhatod és visszahozhatod az órát és megnézheted, az eredmény egyezni fog)

Az űrhajós is azt látja (csodálkozva) hogy nála telt el kevesebb idő, pedig Ő téged látott mozogni... viszont ezt csak akkor látja így, MIUTÁN visszatért a Te inerciarendszeredbe.

Ha te lépsz át az övébe, más lesz az eredmény az ottani rendszer szerinti számítás és a tapasztalat alapján is...

 

Most L aludni, jóccakát mindenkinek.

Előzmény: lxrose (146)