Mungo Creative Commons License 2005.01.04 0 0 132

"Mindkét megfigyelő elmondhatja (a földi és az űrhajós), hogy a saját óráját hamarabb látja megállni, mint a másikét, de ki is tudják számítani, hogy az valójában egyszerre történt. Mondjuk mindkettő azt mondja, hogy a tiédet 5 évvel később láttam megállni, mint a sajátomat, ebből arra következtetnek, hogy a 2 óra egyszerre állt meg valójában."

 

Ebben a kérdésben egy kicsit sok a "beleértett" dolog.

Tehát nézzük meg mit tapasztalhatnak a födi rendszerből és mit az ürhajóséból.

(Tekintsünk most el attól a ténytől, hogy a Föld forog saját tengelye körül, és nem egyenes vonalú pályán mozog.)

Az ürhajós és a földi megfigyelő szinkronizálja az óráikat, melyek T idő múlva megállnak. Legyen az első eset az, hogy az ürhajó 0 idő alatt felveszi utazósebességét és amikor megáll az órája ugyan csak 0 idő alatt lefékezi a rakétáját, azaz visszatér a földi megfigyelő rendszerébe. (A földi megfigyelőtől X távolságra.) 

Ebben az esetben a földi megfigyelő bizonyítani tudja, hogy az ürhajós órája később állt meg, hiszen a köztük lévő távolság megtételéhez X/v időre lett volna szükség ami nagyobb mint T idő. Az ürhajós azt a furcsaságot tapasztalja, hogy a "megállás" előtt határozottan rövidebb volt a távolság közötte és a kiindulási hely között, mint a megállás után, tehát amikor megállt ez a távolság "megnyúlt". Ezért kénytelen elismerni hogy az ő órája bizony lassabban járt.

Most nézzük azt az esetet, hogy az űrhajós "nem áll meg", hanem a földi megfigyelő egy másik ürhajóval a T idő elteltével "utánna ered" az elsőnek ugyan akkora utazó sebességgel úgy, hogy a sebesség különbségük nulla legyen.

A födi megfigyelő (aki most ürhajós2) amikor felveszi az utazó sebességét, meglepődve tapasztalja, hogy az indulás előtti távolság "megnyúlt". A köztük lévő ugyan csak X távolság meggyőzi őt arról, hogy tényleg az ő órája járt lassabban.

 

Ugyan is az idődilatáció asszimetriáját csak akkor tapasztalhatjuk, ha azonos inerciarendszerben hasonlítjuk össze az óránkat és attól függ melyiké késik, hogy melyik rendszerben "állunk" meg.

Előzmény: lxrose (102)