lxrose Creative Commons License 2005.01.03 0 0 119

Kedves Lingarazda!

Szimpatikus, hogy ezeket írod. Ha időd is engedi, nekem lesznek kérdéseim hozzád, amelyekhez logikus magyarázatot kérnék. A (számomra) legjobb kérdések sajnos meg is maradnak azoknak.

Itt van például a fénynyomás kérdése, amire még nem ragáltál konkrétan semmit, pedig a léte, nem léte elég fontos kérdés lenne. Talán nem szükséges leírnom azt, amit már megtettem korábban az elektromos és mégneses mező változásával és azok atomra történő hatásával kapcsolatban. Ha mégis, mert mondjuk nem találnád, vagy nem emlékszel rá, megpróbálhatom mégegyszer, bár legelőször azt írtad rá, hogy zavaros. Talán akkor nem voltam elég világos, részletes. A számítások, amiket elvégeztem, szintén a fénynyomás ellen vannak, pedig ez csak a Nap kalkulálható sugárnyomása. Mi van a kozmikus sugárnyomással például?

Nem írtál példát arra sem, hogy hol van olyan perihélium elfordulás, ahol nincs forgás. Azt írtad, hogy annak a forgás nem feltétele, a frame draggingnek pedig igen. Látnom kellene a különbséget először is, mert egyenlőre én azt látom, hogy mindkét esetben egy forgó dolog körüli forduló effektusról van szó, más kérdés, hogy mi minek az okozója, ahogy Te is írtad. Mindazonáltal nem lehetetlen, hogy a forgás a bolygók perihéliumát is forgassa ugyanúgy, ahogy esetleg a sarkok irányába keringő műholdak pályáját. Ha jól tudom, van egy bolygónk a Naprendszerben, amelyik nem a mi ekliptikánkkal közeli sikban kering, hanem azzal elég nagy szöget zár be. (A memóriám kihagy ezzel kapcsolatban, valamelyik "nusz" lesz.) Tudunk arról, hogy eme bolygónk pályája hasonló mértékben elfordulna, mint a perihéliuma a szomszédos bolygóknak? Egyáltalán a perihélium elfordulás sebessége független a pálya szögétől?

A harmadik függőben lévő probléma a spin kérdése. Ha jól emlékszem, a Stern-Gerlach kisérletben röptettek ezüstatomokat mágneses térben, ahol a lenyomat két utat jelzett. Ez volt a spin létének egyik kisérleti támasza, vagy ihletése. Az volt a kérdésem, hogy ha a spin az elektron saját tulajdonsága, akkor hogyan lehet kalkulálni vele mondjuk a TV képcsöveknél, amikor nem tudjuk, hogy melyik elektron milyen irányú spinnel fog rendelkezni? Nem kellene az elektronoknak ebben az esetben is a spin irányától függően "jobbra" vagy "balra" eltérülnie kis mértékben? Ha pedig a spin csak az atomon belül értelmezhető, akkor miért ne lehetne a mag körül keringő elektron mágneses tulajdonsága? Arról is írtam már, hogy szerintem miért nem probléma a mag körül keringő elektron, miért nem sugározná ki az energiáját. Erre sem jött észszerű érvelés senkitől. Azóta már Privatti írta, hogy a forgó gyűrű csak mágnesként viselkedne, és nem sugárzóként, de szerinte egy Hidrogénatommal gond lenne, mivel az nem lenne homogén, ha egyetlen részecskejellegű elektron keringene a mag körül. Valódi sugárzás szerintem csak akkor lenne várható, ha a töltések sűrűsége is változna kivülről nézve, ami még a hidrogéngázban sem feltétlen következik be, leszámítva, hogy a gáznak hőmérsékleti sugárzása van.

Egyenlőre ennyi elég lesz azt hiszem.

Köszönöm a részletes választ és a ráfordított időt!

Előzmény: Törölt nick (117)