"És akkor azt hogyan kell értelmezni, hogy "senki sem mehet az Atyához, hanemha általam"?"
Hát gondolom, több féle magyarázat is lehetséges. Ha nem az általánosra gondolunk, akkor: a Jézus tanításait ismerőknek szól, azaz az Ő benne való hit szükséges azok számára, akik üdvözülni szeretnének.
De, szerintem Jézus mint olyan valaki, aki megélte a Földi-világot, az innen való lelkeknek a bírája.
"És a zsidók szemében talán a legszentségtörőbb mondatot: "Aki láttott engem, az látta az atyát is"?"
Ez kapcsolódik az előzőekhez. A korábbi antropomorf elképzelések idővel változtak.
Ádám és Éva nem látta Őt? Jákob nem birkozott vele? Mózes nem láthatta, ha csak hátulról is?
Nyilván való, ha a mindenség Teremtőjéről van szó, annak egésze nem lehetett benne még ezekben a pillanatokban sem egy Földi térrészben. Inkább csak egy része, küldötte, a Földi élet felvigyázója képviselte ott magát. Akiben természetesen az örökkévaló hatalma és teljessége megmutatkozott.
Jézust a legelfogulatlanabb zsidó személyek is legfeljebb tanítónak, prófétának tekintik. De nem volt Ő több ennél? Persze nem a keresztény terminológiára gondolok.
Hiszen Kaifás és a főpapok jól számoltak. A tanítványok elfutottak, lázadás nem tört ki, a nép elfordult egy keresztre feszített embertől. Mi történt akkor mégis?
Halucinációk késztettek arra embereket, hogy életüket adják? Pál valóban napszurást kapott mint egyesek ezt állítják?
NEM.
A feltámadás és annak bizonysága volt az, ami a megrettent emberekbe hitetöntött.
Miként Isten az emberbe lehelte az isteni lélek egy részét, akként Jézust ez teljesen betöltötte. Vagy mondhatjuk Isten a világot nem a semmiből teremtette, hanem a szavával. / Amit úgye képletesen értünk./ Tehát magából adott egy részt ehhez. Ezek szerint, a fizikai világ az Ő egy része. Bár még nem értünk az atomi részecskék és sugárzási tereik sorának végére, azért a legapróbb építőköveket- vagy hullámokat, nevezhetjük részének. Ezek bennünk is vannak. És még valami.
"Nem tudjátok minémû lélek van ti bennetek:
Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan"
Azt gondolom, hogy nem próféta volt, hanem titkok tudója.