KIcsit OFF, a fotózáshoz (ez a téma örök, a másik fórumon is előkerül rendszeresen):
Nos én Minolta 300Si filmes gépet használok, de a legutóbbi képeket egy egyszerű Nikon Coolpix 2200-zal lőttem el, meglehetősen mostoha fények közepette. (Lásd korábbi hozzászólásaim Z képeit. Modellfotózáshoz olyan gép kell, amin van makró üzemmód, mert ennek hiányában jó képek csak "modellmadártávlatból" leszenek. Király E. barátom már írta, hogy fény is kell hozzá! Így van! A minél jobb mélységélesség miatt nagyon kis blendével kell dolgozni. Mi a mélységélesség? Képzeljünk el egy szép, hosszú mozdonyt (pl Ludmilla, vagy egy szerkocsis gőzös, BR01, BR52 stb.). Előről szeretnénk fotózni, de úgy, hogy végig látszódjon az oldala is, mintha egy peronon állva fényképeznénk a modellt. Hogy ne csak az orra legyen tűéles, és ne vesszen homályba az oldala, ahhoz kell a jó mélységélesség. Ezt úgy lehet elérni, hogy nagyon érős fénnyel világítjuk meg a modellt (vaku nem jó!), a legkisebb állásba tesszük a blendét (nagyon szűk lyukon kukucskáljon ki a gép), és hosszabb záridőt használunk. Ehhez még egy dolog kell, abszolút remegésmentes kéz. Ilyen viszont nincs (nagyon sokat videózom repülőnapokon, tudom), ezért nem árt beszerezni egy olcsóbb fotó állványt. Nem feltétlenül kell egy profi, hidraulikus csillapítású Manfrotto, erre nincs szükség a jelen esetben, de azt a 2-3000Ft-ot megéri beruházni, ha azt szeretnénk, hogy szép képek készüljenek. A sokat emlegetett Ferenc körúti bolttal átellenben, közelebb az Üllői úthoz van egy használt fotós cuccokat áruló bolt, ott is érdemes ilyen téren körülnézni. A legegyszerűbb módszer, ha nem kézből fotózunk, és végszükség esetén letesszük a gépet a terepasztal sarkára, ne nekünk kelljen tartani. Mondjuk ezt a nagy Minoltámmal nem lehet megtenni, de a kicsi digi gépekkel (Nikon) igen.
Fél OFF vége.