Képkovács Creative Commons License 2004.12.21 0 0 14

Kissé elhalt ez a topic, dobok rajta egyet :-)

 

"Nem a monitorhoz gondoltam hozzányomni a mérőfejet, hanem a környezet színhőmérsékletét mérve átkapcsolni a monitorét :-)"

Mostanság a monitorkalibráció része, hogy a spektrofotométerrel először a környezeti fényeket mérem, utána ezek alapján kalibrálom magát a monitort. A műszerben nincs semilyen mágnes, így nem károsítja a CRT eltérítő rendszerét. :-)

 

Amúgy korábban használtam én is egy Minolta analóg Deprez rendszerű kézi színhőmérsékletmérőt monitor ellenőrzésre, de szerencsére annak a mágnese sohasem hagyott észrevehető nyomot. 

 

Más.

Egyre kevésbé értem, hogy egy gyári eszközhöz adott ICC profilok miért olyan gagyi minőségűek szinte kivétel nélkül amilyenek: vagy a színegyensúlyaik rosszak elve és még a karakterisztika lefutások is hibásak, vagy csak tele vannak mérési hibával, bizonytalansággal, amik semmilyen utólagos trükkel nem korrigálhatóak. Az utóbbi hónapokban rengeteget kínlódtam azon, hogy megfejtsem az original profilok gyengeségeit és az okokat megtalálva kikerüljem azokat, hogy mégis kihozhassam az eszközeimből a bennük meglévő tudást, de az eredeti gyári profilokkal csak részleges sikert lehetett elérni.

 

Mostanában elkezdtem végre saját profilokat mérni - generálni a felhasználási céljaimnak megfelelően, és meglepetéssel látom, hogy akár egy-két óra alatt szinte kifogástalan célirányos profilokat tudok készíteni, amik abszolut mentesek az original ICC-k szinte összes betegségétől, és nincs többé szükség egyéb furmányoskodásra, a papírokról nagyon nagy hűséggel az jön le, amit a monitoron látok, illetve amit ábrázolni szeretnék.

 

Nem értem, miért kapunk a legtöbb esetben alig vagy egyáltalán nem hasznavehető eszköz-színtérleíró profilokat az eszközeinkhez, amikor szinte azonos energiával jót is lehetne készíteni hozzájuk?

Előzmény: eke (12)