hellcat43 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 399

A vártnál magasabb a Budapest Airport nyeresége

Az év első kilenc hónapja után 260 százalékos a növekedés. 9 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el a Budapest Airport Rt. az idei év első kilenc hónapjában. Az eredmény magasabb a vártnál, sőt, a 2004 egész évre tervezetett is – közel 1,7 Mrd forinttal – meghaladja. A tervezetthez képest 35 százalékkal, a tavaly szeptemberben mérthez képest 165 százalékkal lett magasabb. Nőtt a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság árbevétele is, a tavaly szeptemberi szintet 20 %-kal felülmúlva elérte a 25 Mrd forintot.

Míg a Budapest Airport Rt. költségei az év első kilenc hónapjában 5, addig bevételei 19 %-kal emelkedtek a tavalyi év hasonló időszakában mértekhez képest. Összesen közel 25 Mrd forint árbevételt könyvelt el a társaság, mely az előirányzottat, több mint 7 százalékkal haladta meg. 37 százalékkal emelkedtek az össz-árbevétel nagy részét kitevő, repüléssel kapcsolatos bevételek. A kereskedelmi bevételek az előzetes várakozásokat 8 százalékkal haladták meg, de elmaradtak a tavaly ilyenkor mérthez képest.

“A pénzügyi-gazdasági mutatók jók, de ezek a 2004-es év eredményeinek csak az egyik szeletét adják.” – tette hozzá Dr. Hárskuti János vezérigazgató. “Nagy eredmény, hogy hosszútávú stratégiai tervvel rendelkezünk. Kidolgoztuk és elfogadtattuk a ferihegyi repülőtér szabályozási tervét, s idén beindultak a stratégiai fejlesztések első beruházásai. Közép-Európa leggyorsabban fejlődő reptere szeretnénk lenni, amire a jövőre nyíló 1-es terminállal és a 2006-ban üzembe álló cargo-bázissal minden esélyünk megvan.”

 

Ferihegy: 90 millió dolláros kártérítés fenyegeti az államot
2004-12-13
Jövőre a kormány privatizálná a Budapest Airport Rt.-t, ami lendületet adhat a cég létrehozása óta folyó per lezárásának is. Amennyiben a kanadai ADC-t javára ítél a washingtoni választott bíróság, akkor elképzelhető, hogy a magyar államnak akár 90 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a ferihegyi 2/A terminál fejlesztését és a 2/B tömb építését végző észak-amerikai cégnek.

Előzmény: Utas2 (395)