Lalil Creative Commons License 2004.12.18 0 0 253
Sziasztok!
Látom, nem vagyok 1edül a vámpírmániámmal! :) Amúgy én imádom Anne Rice könyveit, Bram Drakuláját is olvastam már, + volt, csak sajna elveszett::(((
Tényleg van ilyen betegség, régebben olvastam is róla, és látván az érdeklődést, megkerestem. Íme(egy kis történelmi bevezetővel):



"A pellagra

A vámpírhit és a "durva bőr"

A vámpír szó hallatán vagy denevér, vagy olyan halott jut az eszünkbe, aki éjszaka felkel a sírjából, a megtámadott ember vérét szívja, s az áldozat ezáltal maga is vámpírrá válik. A vámpírhitben azonban az ismeretlentol, foleg a hajdan ismeretlen okú fertozo betegségektol való félelem is megnyilvánult. Ezek közé tartozott a - ma már tudjuk, hogy a B-vitamin-csoportba tartozó egyik vitamin hiánya okozta - pellagra is.

Eloször is el kell oszlatnunk azt a téves hiedelmet, hogy a Dél- Amerikában élo közönséges vámpír az állatok és az ember vérén él. Ez a mintegy 16 centiméterre megnövo, elég csúf denevér ugyanis ártalmatlan, hiszen rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Nem így közeli rokonai, a vérszopó denevérek (képünkön), amelyek késéles metszofogaikkal valóban vérszívásra szakosodtak. Minthogy ezek az állatok nem fordulnak elo földrészünkön, magától értodoen nem lehettek a vámpírmítosz elindítói.


Habár a vámpírhit már a XVII. század elején föllelheto a kelet-európai néphagyományban és írásokban, elterjedtté Bram Stoker 1897-ben megjelent Drakula címu könyve révén vált, ekképp a XV. században élo Vlad Dracul havasalföldi vajda nevét viselo Drakula lett a világ legnevezetesebb, képzelet szülte vámpírja . Bo másfél száz évvel korábbra teheto azonban a pellagrának a vámpírhithez való kötodése.

Nikotinsav- és triptofánhiány

Ezt a betegséget a spanyol G. Casal írta le 1735-ben (az o nevét orzi a nyakon, a ruha kivágása mentén a napozás hatására megjeleno borelváltozás, a Casal-gallér), ám az olasz Frapoli nevezte el 1771-ben pellagrának, amely olaszul durva bort jelent (pelle = bor, agra = durva). Minthogy akkoriban és késobb is szinte járványszeru volt az elofordulása, egészen századunk elso harmadáig tartotta magát az a hiedelem, hogy valamilyen mikroba okozza. Csak 1937-ben derült fény arra, hogy az 1867 óta ismert és a vitamin szót kiötlo lengyel K. Funk által 1913-ban az élesztobol kivont nikotinsav hiánya idézi elo a pellagra jellegzetes tüneteit. Késobb azt is tisztázták a kutatások, hogy a triptofán nevu aminosav hiánya szintén közremuködik a kialakulásában, ugyanis négy lépésben nikotinsav képzodik belole a szervezetünkben. Ezek a felismerések érthetové tették, hogy a pellagra miért terjedt el járványszeruen azokban az országokban (a XIX. századi Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában, sot a XX. század eleji Egyesült Államokban is), ahol a szegény néprétegek szinte kizárólag kukoricából készült ételeken éltek. Habár ebben a tápnövényben van nikotinsav, a java része kötött formában fordul elo, s nem szívódik fel a tápcsatornából. Triptofánban viszont igen szegény a kukorica zein nevu fehérjéje, így ebbol az aminosavból sem képzodik elegendo nikotinsav. Miért nem szenvedtek pellagrában a szintén kukoricából készült tortillát evo mexikói és közép-amerikai parasztok? Azért, mert a kukoricalisztet elobb órákon át mésztejjel fozték, majd e lúgos anyag kimosása után sütötték belole a kerek lepényt. Nos, a vegyi és a hokezelés hatására a kötött nikotinsav szabaddá válik, s így nincs akadálya annak, hogy a pellagra elleni hatása érvényesüljön. A tünetek alapján az orvosok három d-s betegségként szokták említeni a pellagrát, amelyre borgyulladás (dermatitisz), hasmenés (diarrea) és elbutulás (demencia) jellemzo.

Három-négy d

Az angolszász orvosok egyike-másika (például a Massachusettsi Orvostudományi Egyetemen dolgozó J. S. Hampl) egy negyedik d-t (death = angolul halál) is szokott társítani az elobbiekhez, mert még évtizedünkben is elofordult olyan kezeletlen eset, amelyben a halálozást a pellagra rovására írták. A nikotinsav-hiányos ember borének bizonyos területein (általában szimmetrikusan) gyulladás, elszínezodés, hámlás és fokozott szarusodás figyelheto meg. Elsosorban ott (az arcon, a nyakon, a karon és a lábon) károsodik a bor szerkezete, ahol napsugárzás éri (ezért alakul ki a nyakon a már említett Casal-gallér is). Egyidejuleg azonban a szájüreg, a hüvely, a húgycso és a végbélnyílás körüli nyálkahártya is kipirosodhat, sot kifekélyesedhet, s ez fájdalommal társul. A gyomor-bél rendszeri panaszok közül a hasmenés a legjellemzobb, amely véres is lehet, de hányinger és hányás szintén elofordulhat. Gyakori az is, hogy a has kellemetlenül feszül. Az idegrendszeri tünetek közül az emlékezet romlása, a zavartság, a búskomorság, a szorongás, a nyugtalanság, az álmatlanság és az agresszivitás jellemzo, de a beteg tudata is elborulhat. Vitaminhiányról lévén szó, a kezelés elsosorban a hiányzó vitamin pótlásából áll, de ugyancsak jó hatású, ha kiegészítésként egyéb B-vitaminokat is kap a beteg, s fehérjedús étrendet írnak elo neki. Ha a baj még nem túl elorehaladott állapotú, nagy esély van a teljes gyógyulásra.

A sötétet kedvelo Drakula

Mi köze van a vámpírhitnek és a leghíresebb vámpírnak, Drakulának az említett négy d-hez? Elsoként azt említjük meg, hogy nemcsak a pellagrában szenvedo ember borének nem tesz jót a napfény, hanem a vámpírok is kerülik a világosságot. Stoker könyve szerint a halottsápadt Drakula gróf éjszaka közlekedik, s vendégének, Jonathan Harkernek meg is jegyzi, hogy "szeretem az árnyékot és a homályt". De arra is van utalás, hogy a vámpíroknak buzös a szájuk, rossz szagú a leheletük. Ezt a már említett Hampl azzal hozta összefüggésbe, hogy a szájüreg nyálkahártyájának gyulladása és vérzésre való hajlama miatt a pellagrás beteg lehelete sem jó illatú. Hasonlóképp a nikotinsavhiánytól fekete nyelvuségben szenvedo kutyák szája is buzös, mert a nyálkahártya sérülésébol származó vér megalvad, megfeketedik és bomlásnak indul. A szakirodalomban nincs adat arra vonatkozóan, hogy a vámpíroknak hasmenésük volna. Olyan legenda azonban ismeretes, amely a vámpír féregfertozésérol tesz említést, márpedig ez hasmenéssel járhat. Az ellenben, hogy a vámpírok nem szeretik az ételt, csak a vért, összhangba hozható a pellagrás betegek lesoványodásával, hiszen szájüregi nyálkahártya-bántalmuk és -fájdalmuk miatt nem esik jól nekik az evés. Drakula pedig a különös étkezési szokása miatt nem eszik együtt a vendégeivel. Jonathan Harkertol ekképp kér emiatt elnézést: "Remélem, megbocsát, hogy nem étkezem önnel, de én már vacsoráztam." Nos, a vacsorája aligha szilárd étel volt.

"A vér maga az élet"

A nikotinsavhiány miatti mániás-depressziós tünetek elég súlyosak lehetnek ahhoz, hogy a beteg kórházba kerüljön. A jellegzetes panaszok egyike-másika a népi hagyománybeli vámpírra is jellemzo, aki éjszaka nem alszik, s mindig mogorva és ingerlékeny. Nem véletlen, hogy hajdan a hiszékeny emberek éjszaka tartottak leginkább a vámpír támadásától. Habár a Drakula-könyvbeli Seward doktor Renfield nevu páciense nem volt vámpír, nagy tiszteloje volt a grófnak, s hogy jó színben tunjön fel elotte, lobbanékony és kórosan izgatott volt, s veszélyes ember benyomását keltette. Ráadásul állatokat - legyeket, pókokat és verebeket - evett. A kóros étkezési szokás a pellagrásokra is jellemzo lehetett. Adatok vannak arra vonatkozóan, hogy jeget, agyagot, ecetet vagy fuszereket ettek magában. A halált illetoen szintén fölfedezheto párhuzam a vámpírok és a pellagrában szenvedok sorsában. A vámpírhitben föllelheto az a motívum, hogy akinek a halálakor lezáratlan dolgai maradtak a rokonaival vagy a barátaival, az úgymond eros érzelmi késztetést érez arra, hogy megkísértse oket, és számon kérje tolük az élete során elszenvedett mulasztásokat. Ez úgy jelent meg a kezeletlen pellagrások világában, hogy az e betegségben elhunyt ember hozzátartozóinak a vitaminhiányos táplálkozás miatti ugyanolyan betegségét halottjuk bosszújának vélték. A vámpír támadása egyébként általában nem volt halálos. O ugyanis abban volt érdekelt, hogy hosz- szú ideig csapolhasson vért a kiszemeltekbol, hiszen - mint azt a Harker megsérült csuklójából vért szívó Renfielddel kimondatja a Drakula-könyv szerzoje - "a vér maga az élet". Ezt a gyomor-bél rendszeri vérzés miatt vérszegénységben szenvedo pellagrások is érzékelték, akik olykor élohalottként néztek ki. Minthogy idovel minden legenda módosul, manapság már csak itt-ott esik szó a vámpírhit és a pellagra kapcsolatáról. Ebben az egyháznak is jótékony szerepe volt, hiszen határozottan tiltotta az elhunytak vámpírságának igazolására végzett kihantolásokat. Ezeknek során ugyanis sok mendemonda született. Az 1994-ben megjelent Vámpírkönyv szerzoje, J. G. Melton például megemlíti, hogy a múlt században egy helyütt állítólag egy olyan halottra - vámpírra - akadtak a kihantolt koporsóban, akinek piros volt az arca, s a szája körül friss vér nyomai látszottak. Egy másik esetben a halott szája körül kukoricaétel maradványait vélték fölfedezni, s ezt a vámpirizmus és a kukoricaétel evése miatt támadó pellagra közötti kapcsolat bizonyítékaként fogták fel.

/A Journal of the Royal Society of Medicine címu folyóirat nyomán/"

Remélem, nem tartottátok unalmasnak a cikket, kissé hosszú...




Előzmény: Nancy boy (8)