Törölt nick Creative Commons License 2004.12.17 0 0 38
Egyszerűen arról van szó, hogy nem érted a fizikát.

A nyomó gravitációra a fékeződéses érvelés működik. A sötét energiára nem, mert annak teljesen más az állapotegyenlete, mint a nyomó gravitáció feltételezett közegének. A neutrínók hatása teljesen elhanyagolható, mivel csak igen-igen kicsi töredékük lép kölcsönhatásba a Földdel. A 99.99999999999999999999999... %-uk egyszerűen átzúg rajta. A napszél hatása valamivel jelentősebb lenne, de az meg sugárirányból éri a Földet, és nem fékezheti.

Az idézett szöveget olyasvalaki írta, akinek köze sincs a fizikához. Az eredeti angol Wikipédia szöveg ellenben teljesen korrekt.

Na most ahhoz, hogy tényleg megértsd, mi is a sötét energia stb., némileg hosszadalmas tanulmányok szükségesek. Így vagy elhiszed nekem és a többi fizikusnak, hogy az nem ugyanaz, mint a nyomó gravitáció, vagy rászánsz úgy uszkve öt-hat évet, hogy megtanuld a tudományt. Tudok forrásokat megjelölni. Először is ától cettig értened kell mondjuk Wald: General Relativity c. könyvének anyagát, kvantumtérelméletből pedig minimális előfeltevés mondjuk a Peskin és Schroder könyvében található anyag. Aztán ebből lehetne építkezni tovább.

Ha erre nem vagy hajlandó, akkor marad az ismeretterjesztő szintű érdeklődés, azon a szinten azonban nem igazán érdemes próbálkoznod fizikai kutatással, mivel ahhoz nem képes beszéd kell, hanem precíz fogalmak, komoly képzettség és matematikai felkészültség.
Előzmény: Astrojan (36)