incidens Creative Commons License 2004.12.16 0 0 4

Patrubány Miklós újabb nyílt levele Rytkóhoz - Szabotálják az újraszámlálást?



Az MVSZ elnöke újabb levelet intézett az Országos Választási Iroda vezetőjéhez. A világszövetség értesülései szerint a helyi választási irodák többnyire nem hajtják végre a Legfelsőbb Bíróság döntését, kaotikus állapotok uralkodnak az újraszámlálások körül, illetve sok helyütt megtagadják a szavazóurnák kibontását. (kettosallampolgarsag.hu)


Rytkó Emilia részére, az
Országos Választási Iroda Vezetőjének
Budapest
FAX: 456-6519

Tisztelt Rytkó Emilia Úrhölgy!

A mai nap folyamán számos jelzés érkezett a különböző településekről és a budapesti kerületekből a szavazatok újraszámlálásával kapcsolatosan. Egy-két kivételtől eltekintve megállapítható, hogy a választási irodák vezetői nem hajtják végre a Legfelsőbb Bíróság Kv.IV.37.315/2004/2. valamint a Kvk. III. 37. 316/2004/2. számú végzéseiben foglaltakat, nevezetesen

„A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 196/2004. /XII. 11./ számú határozatát megsemmisíti, és a 2004. december 5. napjára kitűzött országos népszavazás eredményének megállapítására vonatkozó eljárást megismételteti.”

Értesüléseink szerint a szavazatok újraszámolása során több helyen kaotikus állapotok uralkodnak, a delegáltjainkat nem értesítik ki, vagy nem megfelelően, előre megírt jegyzőkönyvet íratnak alá a szavazatszámláló bizottsági tagokkal, amelynek tartalma szerint nem kívánják az urnákat újrabontatni.

A Legfelsőbb Bíróság végzésének indokolásában a végrehajtásra vonatkozóan többek között a következő megállapítás található:

„Ezekben a szavazókörökben ezért a szavazás tényleges eredménye csak akkor állapítható meg, ha a bejelentett szabálytalanságok kivizsgálása a szavazatok ellenőrzésével megtörténik.
A Legfelsőbb Bíróság ezért – mint a szavazás eredménye ellen benyújtott kifogás elbírálására kizárólagos hatáskörrel rendelkező szerv – nem tekinthet el attól a törvényes követelménytől, hogy a bizonyítékokkal alátámasztott szabálytalanságokat kivizsgálják.”

Kérem Önt, hasson oda, hogy – a választások tisztasága, a köztisztviselők hírneve érdekében is – a Legfelsőbb Bíróság hivatkozott végzései a továbbiakban maradéktalanul végrehajtásra kerüljenek!

Mint a népszavazást és a jogorvoslatot kezdeményező szervezet, határozottan kérjük, hogy a kifogásolt szavazókörökben az egyes újraszámolási időpontokról előre, írásban szíveskedjen tájékoztatást adni, ugyanis a dolgok mai állapotában nincs biztosítva részünkre az újraszámolással kapcsolatosan, hogy a Ve-ben biztosított határidőben gyakorolhassuk jogorvoslati jogainkat.

Tisztelt Rytkó Emilia Úrhölgy!

Mellékelten megküldöm Önnek a különböző médiumokban megjelent, és személyemnek tulajdonított ízléstelen irományokat cáfoló és helyreigazítást kérő levelemet, melyet eljuttattam az érintett sajtóorgánumoknak is.

Tisztelettel:

Patrubány Miklós
elnök

Magyarok Világszövetsége

Forrás: (MVSZ)