Sziasztok!
Véletlenül akadtam rá erre a fórumtémára, nagyon örülök, hogy van ilyen.
Még nem volt időm tüzetesen átolvasni, de bele-bele olvasva a hozzászólásokba nagyon elszomorít látnom azt, ahogy sorstársaim kínlódva keresik az okát betegségüknek és próbálják a legmélyebb önvizsgálatra kényszeríteni magukat a gyógyulás érdekében.
Nem vagyok egy érzelgős típus és a betegségemből sem szoktam "ügyet csinálni". Ugyanakkor leírt szavakkal nagyon nehezen tudom kifejezni, mit éreztem egy-két hozzászólás elolvasása közben. Egyfelől először tapasztaltam, hogy sok-sok ember ugyanazzal a konkrét problémával küzd, amivel én és először láttam tépelődni ugyanazon problémákon sorstársaimat, amiken én is rágom magam átalvatlan éjszakákon keresztül.
30 éves vagyok, 10 éve psoris (ahogy ti hívjátok). A katonaságnál "jött rám", először ott jelent meg az első kis pötty a hajam között. Ott aztán minden megvolt, ami a betegség okozói között szerepelhet: tisztálkodási lehetőségek korlátozott megléte, lelki problémák, sugárzás (radaros laktanyában voltam), nyílván genetikai eredet is közrejátszott (öröklött hibás gének), szóval egyenes út vezetett a betegséghez.
Az volt a legborzasztóbb a dologban, hogy az orvosok (többnél is jártam) még csak fel sem ismerik ezt a betegséget, amíg be nem borít nagyobb felületet! Akkor pedig már késő.
Nekem olyan típusú a psorim, hogy ha nagyon pici kis pötty jön ki, azt még el tudom múlasztani, akár véglegesen is. Mondjuk nekem nagyon sokáig csak eldugott helyeken volt, a hajam között az egész fejbőrömet beborítja, hónaljban van még és az intim hajlatokban. A testem nyitott részein egészen egy évvel ezelőttig nem bírt kijönni. Aztán kb. egy évvel ezelőtt elkezdődött kijönni a törzsemen. Rengeteg pici pötty van a hátamon, gyomromon, hasamon, oldalamon. Ezek ugye addig fognak nőni, amíg teljesen össze nem érnek...Szomorú kicsit előre látni ezt a sorsot, mert az egyik volt barátnőm faterjának egész testét beborítóó seborhea-ja volt (gondolom, ti sebinek hívjátok:)) és láttam, ahogy minden nap kínlódtak a kenésével.
Persze nincs normális kenőcs sem. Akinek pedig a hajas fejbőrön van, annak semmilyen kenőcs sem jó, mivel az ugye beleragad a hajszálakba.
Jómagam az évek hosszú sora óta rengeteg mindent kipróbáltam. Teljesen véletlenül akadtam rá a fórumban már említett Diphrosalic oldatra. Kiváló! A mai napig ezt használom és mondhatom, hogy nincs ennél jobb szer. Ráadásul a hajas fejbőrre is tökéletesen használható!
Nagyon elszomorító az, hogy egyes gyártó cégek ezerrel ráírják a termékeikre, hogy GYÓGYÍTJÁK A PIKKELYSÖMÖRT és szerencsétlen betegek, akik még nem "járták meg a hadak útját" ész nélkül várásolják ezeket a méregdrága szereket, aztán jó nagyot kell, hogy csalódjanak.
Van pl. ez a Dr. Michael's féle termékcsomag (3 komponensű). Hát ez valami esszméletlenül drága. Ráadásul senkinek nem használ! Minden doki meg patikus csak áradozik róla és terjeszti, hogy minden sömörös ezt szokta vinni, stb... A valóságban azonban fogalmuk sincs róla, hogy valóban hat-e egyáltalán valakinek! Hónapokig tartó (min. 3 hónap) kúrának kell az embernek alávetnie magát, ezalatt több tízezer Ft-ot elkölt erre a termékre és amikor nem használ, akkor arra hivatkoznak a terjesztők, hogy mindenkinek más-más ugye a betegségének a típusa, ezért van akinek használ, van akinek nem.... Hát én még egyetlen embert sem láttam, akinek ez a termék használt volna!
De ez elmondható sok más termékről is. Maga a bőrgyógyász is csak hümmög...nem tudja azt sem, hogy mit írjon fel... Legtöbbször én mondom meg neki, hogy most épp mit szeretnék kipróbálni és azt írja fel.
Szörnyű ez a tudatlan állapot! Nagyon egyetértek azzal a hozzászólással, hogy rendet kéne már itt tenni pikkelysömör fronton! Főként mivel minden harmadik ember horozza a hibás géneket, ezáltal a hajlamot. Stresszel, hajszával, rádió- és egyéb sugárzással, méreganyagokkal teli életünk pedig predesztinál minket arra, hogy előbb-utóbb eljusson majdnem minden egyes ember ehhez a betegséghez. No akkor majd többen el fognak gondolkodni azon a vezetésből is, hogy kéne már találni valami megoldást...
Jómagam nem is annyira megoldást várnék el egyébként, hanem nagyon széleskörű felvilágosítást. Ne csak az RTL Klub reggeli műsorában szánjanak már rá 5-10 percet, hogy évente egyszer elmondják, mennyire súlyos problémát jelent ez a betegség, hanem legyenek normális tájékoztató anyagok, AZ ORVOSOK FELKÉSZÜLTEK LEGYENEK és kezdeti fázisban is fel tudják ismerni a kórt, stb-stb.....