tüzes fal Creative Commons License 2004.12.10 0 0 190
"Dávid Ibolya: hiányosak a rendelkezésre álló állambiztonsági iratok
2004. december 10. 09:30

Két köztudomású iratmegsemmisítés is bizonyítja, hogy az állambiztonsági szolgálatok rendelkezésre álló iratai rendkívül hiányosak - közölte Dávid Ibolya. Az MDF elnöke elmondta, 1989-ben, még a szocialista érában az utókor elől akarták eltüntetni az állambiztonsági szolgálatok iratait, és "ezt elég nagy hatékonysággal meg is tették". Hozzátette: a belügyminiszter a helyi állambiztonsági szerveknél, ugyancsak 1989-ben külön is elrendelte az állambiztonsági szolgálatok iratainak megsemmisítését.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága 1992-ben vizsgálta is ezt a tényt és megállapította, hogy nagyon sok iratot megsemmisítettek - mutatott rá. Az Alkotmánybíróság 1994-ben egy határozatában megerősítette ezt, ugyanakkor megállapította, hogy ez nem akadálya a III/III-as főcsoportfőnökséghez, vagyis a belföldi politikai elhárításhoz tartozó tevékenység átvilágításának - fűzte hozzá Dávid Ibolya.

"Ez a két köztudomású iratmegsemmisítés is azt bizonyítja, hogy rendkívül hiányosak a rendelkezésre álló iratok és azokkal nagyon körültekintően kell eljárni" - mondta a politikus.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a levéltárak által eddig átadott iratanyagról szólva, úgy fogalmazott: "Információja sem hivatalosan, sem nem hivatalosan a köztársaság kormányának és bármely tagjának arra vonatkozóan nincs, hogy valakik az iratokhoz nem jó szándékkal és nem törvényesen hozzányúltak, azokból elemeket kiemeltek".

(MTI"