kruder Creative Commons License 2004.12.09 0 0 181

Tudom nem ez a témája a topicnak, ezért csak röviden, illetve ha gondolod máshol akár hosszan.

Hozzáadott érték (alapanyag nélkül, beleértve az energiát is): élő munka. Ha ezért a gyenge forint miatt kevesebb eurót, dollárt kapunk leértékeljük a munkánkat. Ez serkentően hat a kevésbé tudásaalapú tevékenységekre, ahol oriási a konkurencia világszerte.És jó hasznot hoz a cégeknek. Embereknek? Hát, így nem lesz felzárkózás eu bérekhez.

Ha erős a forint és mégis sokat szeretnénk eladni és sok forintot (eurót, dollárt) kapni, előtérbe kell, hogy kerüljenek a tudásalapú, modern tevékenységek (kisebb konkurencia).Ezekhez fejleszteni, oktatni, koncepciókat kialakítani kell(-ene).

 

A cél szerintem egyértelmű kellene, hogy legyen. A lehetőségekhez mérten, tudatosan kellene haladni irányába.

 

Az importnyersanyagok dolgában pedig az exportra dolgozó vállaaltok vezetői egybehangzóan állítják, hogy a hozzáadottérték jóval nagyobb, mint az alapanyag-ár.

Ez nem igaz! Az én cégem termékeinél a hozzáadott érték kb.10%. És ha még hozzáveszem, hogy a gépek, berendezések, eszközök döntő része sem magyar amivel dolgozunk, még rosszabb a helyzet.És szerintem ez a jellemző a magyar iparra.

Hol van Magyarországon több száz főt foglalkoztató termelő vállalat, ahol a hozzáadott érték többszöröse az alapanyag árának?

 

Előzmény: Probatbicol (180)