mmormota Creative Commons License 2004.12.09 0 0 75

Azért ettől többet is kellene írjon, hogy a pontos viselkedést szavakkal is le lehessen írni. Egyik definicó használ egy másikat, ez nem túl szerencsés.

Elég sokan nem tudnak olyan bonyolult számításokat elvégezni, ami egy egyszerű folyamathoz kellhet, de azért megértenének néhány jól definiált fogalmat  és összefüggést.

 

Ki kell ábrándítsalak, ez nem megy. Az altrel tökéletesen definiált modell, de nem lehet néhány egyszerű szóban úgy leírni, hogy aztán tetszőleges feladatot középiskolás matematikával meg lehessen oldani. Nem véletlen, hogy csak metaforákat írnak az ismeretterjesztő könyvek. Az ember nem látja át közvetlenül, mankót használ, és ez a mankó a matematika. Ha valamit az energia_impulzus tenzor jellemez, akkor az nem tudod egyetlen számmal helyettesíteni.

Az, hogy lehet nagyon speciális eseteket találni, ahol valamit közvetlenül ki lehet számolni, nem jelenti, hogy ez általában is igaz. Vannak speciális esetek, amikor eltűnik egy csomó tagja az egyenletnek, de ez nem kiterjeszthető. Pl. megforgatod, akkor nem az lesz, hogy az egy szem konstansod lesz más értékű, hanem belép egy csomó másik paraméter, amiről sose hallottál, és hirtelen fontossá válik. Addig csak azéert nem kellett, mert direkt kerestek neked egy egyszerű példát, ahol azok mind kiestek.

 

Előzmény: lxrose (74)