Törölt nick Creative Commons License 2004.12.09 0 0 161
Ezeréves kitiltás az ukrán ellenzék kiképzőjének

* Index/MTI

2004. december 9., csütörtök 13:46

Az orosz és az ukrán hatóságok is vizsgálják az Otpor szerepét az ukrajnai fejleményekben. A Soros Alapítvány támogatásával létrejött, Milosevics diktatúráját megbuktató diákszervezet Grúzia után Ukrajnában is segítette az ellenzék hatalomra kerülését. Moszkva attól tart, hogy a következő célpont Oroszország lehet.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerosének!Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változatNyomtatható változat
hirdetés

Ezer évre tiltották ki Ukrajnából a milosevicsi diktatúrát megbuktató Otpor diákmozgalom egyik vezetőjét. Milos Milenkovics két héttel ezelőtt utazott Ukrajnába, ám a határon minden magyarázat nélkül 3000. január 1-ig kitiltották az országból, írja a Glas Javnosti című szerb napilap. Milenkovics a második otporos, akit kitiltottak Ukrajnából, Alesandar Maricsot október közepén fordították vissza a határról.
Az oroszok is figyelnek

A Glas Javnosti diplomáciai forrásból származó értesülései szerint az orosz és ukrán hatóságok is vizsgálják az Otpor szerepét a vélhetően elcsalt elnökválasztást követő kijevi tömegtüntetések megszervezésében. A diplomaták szerint a hatóságok - az orosz rendőrség is - az ukrán belügyekbe történő beavatkozásként értékelik a szervezet tevékenységét.

Az Otpor a kétezres békés jugoszláviai forradalom előtt amerikai és európai támogatással, főként a Soros Alapítvány pártolásával jött létre. Vezető aktivistáik jelentős részét Budapesten, a Közép-Európai Egyetemen képzeték ki.
Profi rezsimdöntők

A szerbiai rendszerváltást követően az otporosok tevékeny szerepet játszottak a posztszovjet térség ellenzéki mozgalmainak kiépítésében. Grúziában a támogatásukkal létrejött Khmara mozgalom buktatta meg a választásokat elcsaló Eduard Sevarnadzét. A kijevi tüntetések főszervezője, a Juscsenkót támogató Pora diákszervezet is az Otpor mintájára jött létre.

A Glas Javnosti értesülései szerint az otporosok mozgását az orosz titkosszolgálat is figyelemmel kíséri. Moszkva félelmei szerint Oroszország lehet a posztkommunista térség demokratizálásáért küzdő szervezet következő célpontja.
Kapcsolódó anyagok

Annyira tudatlan vagyok, hogy rászorulnék valaki nagy eszére, magyarázná má el nekem, mi különbség van az ügynökök és az Otpor-osok között ???????????????
Hóttig tanul az ember !!!
:O)