Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2004.12.08 0 0 7

No, akkor:

1.) Ebben föltétlenül igazad van, sőt, asse lenne baj, ha a hivatalok a határon inneni magyarokkal sem packáznának. A htm-ok esetében az állampolgárság megadásához szvsz szükséges a letelepedés és a munkahely. Fölösleges viszont egy magyart levizsgáztatni magyar nyelvből és az állampolgári ismeretek vizsga is nélkülözhetőnek látszik. Azt, hogy lopni meg ölni nem szabad, úgyis tudja, azt meg, hogy ki a magyar miniszterelnök, előbb-utóbb majd megtanulja. Vagy legföljebb mégsem. Na, bumm.

2.) Ez lenne a tartalma annak a bizonyos " nemzetpolgárságnak", amit a maszop javasol. Állampolgári jogokkal nem járna, de magyar útlevéllel igen. Azzal utazhatnának Magyarországra is, meg az EU más országaiba is. Örökvízum nem játsz, legalábbis attól a pillanattól kezdve, hogy részesei leszünk a schengeni egyezménynek (kb. 2006)

3.) Ez fölösleges, a román állampolgároknak, nemzetiségtől függetlenül, már ma sem kell vízum.

4.) Igen, meg a kultúrát. Ösztöndíj a magyar nyelven tanulóknak (nemzetiségtől függetlenül - úgysem valószínű, hogy a román gyereket az ösztöndíj kedvéért magyar iskolába írassák, ha meg mégis, annál jobb), magyar nyelvű tankönyvek, magyarországi pedagógusképzés és -továbbképzés, a magyarországi pedagógusoknak járó kedvezmények kiterjesztése a határon túl, magyar nyelven tanító pedagógusokra. Támogatás magyar nyelvű színielőadásokhoz, a magyar színházak határon túli produkcióihoz. Könyvtárak támogatása magyar nyelvű könyvekkel, lapokkal, folyóiratokkal.

5.) Ez aligha fog menni, a pályázatoknál nem részesítheted előnyben azt az önkormányzatot, vagy régiót, ahol sok a magyar (nemzetiségi diszkrimináció tilalma) de nincs is rá szükség. Elég, ha ösztönözzük és támogatjuk a magyar vállalkozók határon túli tőkebefektetését, nagy részük úgyis magyarlakta területren fog befektetni, hisz ott könnyebben érteti meg magát.

6.) a.) Egyetértek. Ezenkívül tényleg meg kell építeni az autópályákat a határig, az EU-nál meg lobbizni, hogy a szomszédos országokon áthaladó közlekedési folyosók érintsék a magyarlakta területeket.

b.) Ezt viszont szvsz jobban tesszük, ha rábízzuk az ottani magyar pártokra. Ha mi ebben az ügyben megszólalunk, az rendszerint kontraproduktív.

7. Yessss!

Előzmény: Seki Waker (5)